PUPOVAC: Želim da podelim bol zbog stradanja Hrvata koje su pobili Srbi
Unakažen predizborni plakar Milorada Pupovca, Foto: AP / Darko Vojinović

OSEĆA BOL

PUPOVAC: Želim da podelim bol zbog stradanja Hrvata koje su pobili Srbi

Već dugo osećam potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podelim bol zbog stradanja u Škabrnji. To je moj zavičaj

Objavljeno:

Jedan od lidera Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da oseća potrebu da sa meštanima podeli bol zbog stradanja hrvatskih žrtava u Škabrnji koje su ubli pripadnici srpskih paravojnih jedinica.

"Već dugo osećam potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podelim bol zbog stradanja u Škabrnji. To je moj zavičaj", rekao je za Pupovac za zagrebački Večernji list.

On je ponovio da je na obeležavanju hrvatske operacije Oluja u Kninu započeo proces, kako je rekao, "mešanja testa za pogaču pomirenja" i ocenio da to otvara prostor da sve traume i stradanja naiđu na lekovit odnos predstavnika Hrvata i predstavnika Srba u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Ukazujući da oni koji su započeli taj proces neće biti dovoljni, Pupovac je istakao da pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije.

Na pitanje da li se čuo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon što su, zbog učešća Borisa Miloševića na obeležavanju godišnjice operacije Oluja stigle oštre reakcije iz Beograda, on je odgovorio da on nema oštrih reakcija prema Beogradu, niti prema Zagrebu, već samo prema političkim akterima.

"Ni u jednom trenutku nisam se sukobio s Beogradom niti je bilo potrebe za tim. Samo sam polemisao s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Skrenuo sam pažnju na nešto što je nama važno, što je naše iskustvo, Srba u Hrvatskoj, kako onih koji su ostali, tako onih koji su izbegli, iskustvo koje je bolno, koje je jedinstveno i koje treba saslušati i koje treba biti osnova, ne za novo sukobljavanje, nego za pomirenje", istakao je Pupovac.

On je rekao da, što se tiče svih drugih aktera koji su nastupali iz Beograda, uključujući predsednika Vučića, ceni njihove stavove i onda kada se razlikuju i kada izgleda da su na suprotnim pozicijama, ali da zna da postoji odgovornost.

"Kako postoji kod mene za to što se događa i kako se stvari doživljavaju u Srbiji, tako postoji odgovornost i kod njega za to što se događa i kako se doživljava kod nas Hrvatskoj. Bilo bi neozbiljno očekivati da ovakav proces može uspeti bez komunikacije s najvišim zvaničnicima u Srbiji", rekao je Pupovac.

On je ukazao da se pogledi Hrvata i Srba na Oluju jako razlikuju i da želi da omogući da se s njima barem može živeti. Istakao je da zna da te volje u Srbiji ima.

Osvrćući se na to što je oštro reagovao na izjavu ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, koji je povodom izjave predsednika Vučića rekao da Srbima u Hrvatskoj "nije potreban mentor sa strane", Pupovac je ukazao da Radman, kad već deli lekcije, treba da osigura srpskim turistima da neće biti napadani i da na njihovim autima neće biti ispisivano "traktor".

"Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske", dodao je Pupovac.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.