11 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ, 6 U SLOVENIJI: Koronavirus se širi po gradovima, ovakva je sada situacija!
Ilustracija, Foto: EPA/Alessandro Di Marco

region u borbi protiv bolesti

11 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ, 6 U SLOVENIJI: Koronavirus se širi po gradovima, ovakva je sada situacija!

Ovo su podaci

Objavljeno:

U Hrvatskoj je povećan broj obolelih od koronavirusa i sada on iznosi 11, saopštio je jutros hrvatski štab civilne zaštite.

Novooboleli je bliski kontakt jednog od dvoje obolelih u Varaždinu.

Uz obolele u Varaždinu još je troje zaraženih u Zagrebu, koji su iz bliskog kruga ljudi, kao i na petoro u Rijeci, takođe članova iste porodice.

Na predlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je proglasio opasnost od epidemije zaraznih bolesti kao administrativnu meru, koja mu omogućava da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u zdravstvenom sistemu.

Beroš je rekao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća, jer se radi samo o tri žarišta. On je objasnio da su svi kontakti obolelih delovanjem epidemiološke službe brzo detektovani i stavljeni pod kontrolu.

U Sloveniji je zabeleženo ukupno šest slučajeva zaraženih koronavirusom.

Sinoć su u toj zemlji zabeležena tri nova slučaja, potvrdili su infektolozi i predstavnici Ministarstva zdravlja, tako da je broj zaraženih porastao na šest.

Koronavirusom je zaražen par koji je boravio u Italiji i koji nije bio u kontaktu sa prvim zaraženim u Sloveniji, prenosi agencija STA.

Zaražen je i 32-godišnji muškarac iz Maribora, koji je stabilno, ali još nije jasno na koji način je dobio virus.

Prvi pacijent s novim koronavirusom je šezdesetogodišnji čovek koji je boravio u Maroku, a u Sloveniju se vratio avionom preko Italije, 29. februara.

Koronavirusom je zaraženo i dvoje njegovih suputnika, muškarac i žena, koji su sa njim bili na motociklistickom putovanju u Maroku, navodi Indeks.

Nacionalni institut za zdravlje Slovenije (NIJZ) pozvao je sve građane koji su se sleteli iz Kazablanke u Veneciju na aerodrom Marko Polo (let AT938) da pomno prate znake infekcije.

S obzirom na to da je prvi oboleli već imao simptome kada je sleteo u Veneciju, a u Sloveniju se vratio kombijem sa još nekoliko ljudi, njih će pregledati epidemiolozi, saopštio je NIJZ.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.