KOLINDA NIŽE SKANDAL ZA SKANDALOM! Na debati sa Milanovićem dogodilo se NEDOPUSTIVO! Pomenuli i VUČIĆA
Kitarović i Milanović, Foto: EPA/ANTONIO BAT

predsednički izbori

KOLINDA NIŽE SKANDAL ZA SKANDALOM! Na debati sa Milanovićem dogodilo se NEDOPUSTIVO! Pomenuli i VUČIĆA

Grabar-Kitarović rekla je da Srbija treba da ispuni kriterijume za članstvo, uključucjcući rešavanje bilateralnih pitanja, kao što su ih, kako ona tvrdi, ispunile i sve druge države, uključujući i Hrvatsku.

Objavljeno:

Ni prvi predizborni duel, na RTL televiziji, predsedničkih kandidata koji su ušli u drugi krug Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović nije prošao bez teških reči na račun Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Tako je Milanović rekao da ne bi pozvao na inauguraciju srpskog predsednika ako bi on pobedio na izborima, dok je Grabar-Kitarović rekla da Vučića ne bi ponovno zvala u Hrvatsku dok se ne reši pitanje nestalih osoba u ratu u Hrvatskoj.

Milanović, međutim, nema ništa protiv ekonomske saradnje sa Srbijom zbog "privrednih veza hrvatskih kompanija".

Put Srbije u EU ne bih blokirao, osim kako kaže, ako Srbija ne da toliko razloga da nema drugog izbora.

On kako kaže, ne želi blokiranje evrointegracija Srbije da koristi kao "monetu za uništavanje jedne države" koja ima nesreću da je vodi Vučić, kojeg naziva "ratnim kabadahijom" i koji je u Glini, prema njegovim rečima, govorio stvari koje su 1995. godine "koštale" sudbine, života, imovine, svega "naših Srba".

foto: EPA/ANTONIO BAT

Milanović takođe kaže da je Vucić izabran "u ime beogradske čaršije... da je vodi".

Grabar-Kitarović rekla je da Srbija treba da ispuni kriterijume za članstvo, uključucjcući rešavanje bilateralnih pitanja, kao što su ih, kako ona tvrdi, ispunile i sve druge države, uključujući i Hrvatsku.

- Na tome ćemo insistirati - rekla je Kitarović i dodala da se u strategiji za pristupanje u članstvo država tzv. zapadnog Balkana izričito kaže da pre nego đto stupe u članstvo te države moraju da ispune otvorena bilateralna pitanja.

- Među njima su pitanje granica, nestalih, univerzalne, odnosno regionalne jurisdikcije - rekla je Kitarović.

Ovu debatu obeležio je i jedan skandal.

RTL televizija oglasila se u vezi s jučerašnjom debatom na kojoj su u jednom trenutku rekli kako se "na zahtev jednog od štaba" preskače zadnja tematska jelina. No kandidati su ipak odlučili kako će odgovarati na ta pitanja, a njihovi su štabovi poručili da niko od njih nije tražio prekid debate

- Završetak debate zatražila je savetnica predsednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić, koja je na RTL došla zajedno s članovima njenog izbornog štaba. Ona je, tokom emisije, ušla u režiju i zatražila da se 'zbog produženog trajanja i umora predsednice, debata završi'. Na upit urednice emisije je li to službeni stav štaba, gospođa Margaretić Urlić odgovorila je da 'dolazi uime štaba'.

Voditelji RTL Duela taj su zahtev preneli predsedničkim kandidatima Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću, ali im i ponudili mogućnost nastavka debate, na šta su oni javno pristali.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.