KOLINDA USHIĆENA ZBOG FILMA O RATNIM PODVIZIMA GOTOVINE: Sećam se tih veličanstvenih dana, bilo je neopisivo!
Ante Gotovina, Foto: Profimedia

srbima nije svejedno

KOLINDA USHIĆENA ZBOG FILMA O RATNIM PODVIZIMA GOTOVINE: Sećam se tih veličanstvenih dana, bilo je neopisivo!

Film "General" je prikaz romansirane biografije "najomiljenijeg hrvatskog generala iz Domovinskog rata"

Objavljeno:

Projekcijom filma "General" u režiji Antuna Vrdoljaka o životu i ratnim "podvizima" Ante Gotovine, sa holivudskom zvezdom Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, sinoć je u Pulskoj Areni počeo 66. Pula film festival.

Pred ispunjenom Arenom, uz očekivano prisustvo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je i otvorila festival, premijerno je prikazan film koji mesecima unazad izaziva veliku pažnju u celom regionu nekadašnje Jugoslavije.

Nakon skoro trosatne projekcije, Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da je vrlo je emotivno doživela premijeru filma "General".

"Ceo film sam doživela vrlo emotivno, prisećajući se tih istorijskih trenutaka kada smo svi živeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike. Ja sam u to vreme bila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde smo imali pune ruke posla, pre i nakon akcije Oluja pripremajući teren za međunarodnu zajednicu. Dobro se sećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo", izjavila je ona, izrazivši zahvalnost "svima koji su učestvovali u Oluji i u obrani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine".

Arena u Puli
Arena u Puli foto: Profimedia

Hrvatska predsednica je dodala da je veoma važno "prikazati rat onakvim kakvim je bio, kao i samog generala Antu Gotovinu, koji je imao vojničku čast i koji je brinuo o svemu", preneo je Večernji list.

Film "General" je prikaz romansirane biografije "najomiljenijeg hrvatskog generala iz Domovinskog rata", kako Gotovinu često nazivaju hrvatski mediji.

Na početku ostvarenja prikazano je niz događaja koji prethode odlasku u svet mladog Ante, među kojima je smrt majke koja ga je zaštitila od ekplozije mine, pa sve do očevog protivljenja da se otisne na more.

Iskustvo na teretnom brodu, odlazak francusku Legiju stranaca, prva borbena iskustva, romansa u Kolumbiji koja se pretvara u brak sa lokalnom televizijskom novinarkom, rođenje ćerke... samo su kratki predložak za povratak u Hrvatsku koja je zahvaćena ratnim sukobima.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović foto: Beta/Denis Cerić

U patetičnom okviru u kojem se potencira rodoljublje u filmu "General", Gotovina nakon susreta sa sa hrvatskim imigrantima koji pred kraj života nakon 40 godina u Argentini sanjaju domovinu i miris kantuna, odlučuje da se vrati u Hrvatsku da bi izbegao njihovu sudbinu, piše Tanjug.

Žalbeno veće Haškog tribunala je, krajem 2012. godine, poništilo prvostepenu presudu kojom se Ante Gotovina osuđuje na 24 godine zatvora za progone, deportaciju, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja rata.

Dokumentaciono - informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima 1.960 poginulih i nestalih Srba tokom akcije "Oluja" kojom je komandovao Ante Gotovina, kada je sa prostora Srpske Krajine proterano oko 220 hiljada ljudi.

Od tog trenutka na velikom platnu kreće ignorisanje istorijskih činjenica u vezi sa ratom na prostoru Hrvatske i raspadom nekadašnje Jugoslavije. Pripadnici JNA se karakterišu kao zveri koje lovi lovokradica, zajedno sa Gotovinom i njegovim hrabrim, mladim vojnicima po slavonskim šumama, piše Tanjug.

Susret između nekadašnjih oficira JNA, koji su u ratu našli na različitim stranama, protiče u propovedi sada hrvatskog oficira da su hrvatski komunisti i 1941. u Hrvatskoj branili Srbe od Ustaša i Nemaca.

Sve do kraja filma dobro obučeni oficiri JNA i pripadnici specijalnih jednica kukavički pucaju u leđa golobradih hrabrih hrvatskih dobrovoljaca koji pre odlaska u smrt sanjaju ognjište svoga dede i najukusniji hleb koji pravi njihova majka i, naravno, slobodu.

Događaji u Borovom Selu, Maslenici, kod Zadra veoma su slobodno interpretirani, kroz kratke izvode bez istorijskih utemeljenja.

Gotovina je predstavljen kao šarmer, profesionalni vojnik hrabrog srca, zaljubljen u svoju domovinu, koji u pauzama ljutih okršaja sa okupatorskim "zverima" uspeva da ima flert sa ratnom novinarkom i da pronađe novu ljubav sa pripadnicom ministarstva odbrane koju ženi nakon rata.

Finale filma u kojem konačno Knin "pada" i ostaje prazan u akciji "Oluja" kojom je komandovao lično Gotovina i donosi, između ostalog, i odlazak srpskog življa iz dalmantinskog zaleđa.

Nema pomena o žrtavama i pljačkanju ostavljenih kuća, već se kroz razgovor dva srpska oficira i monolog majke sa decom za sve to okrivljuju Milošević i njegova megalomanska politika.

Goran Višnjić je pre samog otvaranja festivala rekao da ima veću odgovornost prema ulozi u ovom filmu nego što je to slučaj sa angažmanom u bilo kom Šekspirovom komadu, a reditelj Antun Vrdoljak je napomenuo da je želeo da snimi film o Gotovini ne bi li ga nekako izvukao ih Haškog tribunala.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Dragoljub Bakić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.