KOMUNISTI IŠARALI GROB ANTA PAVELIĆA: Na spomeniku u Madridu osvanuli SRP I ČEKIĆ
Grob Pavelića, Foto: Facebook / Hrvati Deutschland

VANDALSKI ČIN?

KOMUNISTI IŠARALI GROB ANTA PAVELIĆA: Na spomeniku u Madridu osvanuli SRP I ČEKIĆ

Na fotografiji se vidi da je grobnica, u kojoj su pokopani Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja, ispisana grafitima na ćirilici

Objavljeno:

Porodičnu grobnicu jednog od osnivača ustaškog pokreta i vođe nekadašnje NDH Anta Pavelića nepoznate osobe su u Madridu išarale simbolima srpa i čekića, zvezde petokrake i natpisima SKOJ-a, prenosi danas portal „Indeks“.

Kako navodi hrvatski portal, fotografija išarane grobnice objavljena je na Fejsbuk stranici „Hrvati Deutschland“, prenoseći je od „Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić“.

U saopštenju koje je ovim povodom objavio odbor koji brine o zaostavštini Višnje Pavelić, poslednje umrle od troje dece Anta Pavelića, navodi se da su oba grobna mesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ-a i zvezdom petokrakom.

Odbor u saopštenju osuđuje ovaj, kako se navodi, „vandalski čin“, uz napomenu da „svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto, a živi na odavanje počasti svojim mrtvima“.

- Neokomunistički izgrednici su grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu i tako podsetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja u delovima Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije - piše u saopštenju.

Na fotografiji se vidi da je grobnica, u kojoj su pokopani Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja, ispisana grafitima na ćirilici i komunističkim simbolima srpa i čekića.

Kako prenosi „Indeks“, i krst iznad dvaju grobnih mesta je išaran crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvezda petokraka, srp, čekić i natpis SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije).

Portal dodaje i da je, s obzirom da je reč o privatnom madridskom groblju, odbor uputio protestno pismo vlasnicima groblja i zatražio saniranje oštećenja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.