OVA ŽENA SA BALKANA JE NA NEMAČKOM KVIZU OSVOJILA 250.000 EVRA: Ovo je NJENA PRIČA!
Publika je bila oduševljena!, Foto: Print Screen Youtube

oduševljenje

OVA ŽENA SA BALKANA JE NA NEMAČKOM KVIZU OSVOJILA 250.000 EVRA: Ovo je NJENA PRIČA!

“Radim neprestano od svoje 16. godine. Vreme je da se i ja malo odmorim”, smeje se Mihaela Barišić

Objavljeno:

Zaustavila se taman na vreme. Michaela Barišić u petak uveče je u nemačkom “Milioneru” osvojila 250 hiljada eura, a srca publike odgovorom na pitanje šta će sa tim novcem: “Roditeljima ću se odužiti! Oni su gastarbajteri i jedino što su videli je autoput A8 prema Salzburgu i Hrvatskoj”, rekla je Michaela.

I time što je na opšte zaprepaštenje, u najnapetijem trenutku, mirno recitovala pesmu koju je napisala baš za ovu priliku. Michaela Barišić odgovorila je tačno na 13 od mogućih 15 pitanja u emisiji “Ko želi postati Milioner?”.

Odustala je na onom za 750 hiljada evra: "Na osnovu čega je utvrđena maksimalna težina od 25 grama?" Mogući odgovori bili su nemačko poštansko pismo, strelica za pikado, nirnberška kobasica i unca zlata. Michaela je pretpostavljala da bi odgovor mogla biti strelica za pikado. Tačan odgovor? Kobasica.

Michaela već 20 godina gleda “Milionera”, i uvek je volela da pogađa odgovore.

Roditelji su me stalno nagovarali da se prijavim. Ovog leta sam prvi put to shvatila ozbiljno i prijavila se”, priča Michaela.

Prvo se prijaviš online, odgovoriš na niz pitanja i pošalješ fotografije, a potom te zovu na kasting. A u studiju? Trema ju je uhvatila samo na početku, kad o brzini zavisi ko će od kandidata dobiti priliku da učestvuje u emisiji.

Posle ništa. Sediš u stolicu, oko tebe je sve u mraku, ne vidiš ni publiku ni kameru. Voditelj je strašan tip, smiren i opušten, što pomaže”, hvali voditelja Günthera Jaucha.

Nije bila nervozna, kakva korist od nervoze? “Računala sam, ako dobijem nešto, super, ako ne, ništa.” U publici ju je bodrila majka Vera. Kamera je pokazivala kako se trese, plače, ne veruje.

Michaela se želi barem malo odužiti roditeljima za ono što su dali njoj i drugoj deci.

Tu u Schwarzwaldu gde živimo ima toliko lepih mesta koje treba videti. Putovala sam i po Nemačkoj, bila u Parizu itd, a mama i tata jadni ništa. Samo do fabrike, za praznike u Hrvatsku, žurili su se da naprave kuću što pre”, priča Michaela.

Roditelji su joj 1970. došli u Nemačku, tu se i ona rodila. Prvo je krenula majčina sestra, koja je potom povukla ostale. Našla im je posao pa su došli u Villingen, grad od 81.000 stanovnika u južnoj nemačkoj pokrajini Baden-Württembergu, na 100 kilometara od Stuttgarta.

Wikipedia kaže da su u Villingen-Schwenningenu rođeni Robert Prosinečki i bacačica kladiva Ivana Brkljačić.

Roditelji su radili u Kienzleu, fabrici koja je, među ostalim, proizvodila parking satove. Svake godine dolazili su u Hrvatsku: prvo u Đakovo, gdje živi očeva porodica, i kasnije u Pulu, gde su gradili kuću. “Do Pule nam je 960 kilometara, nije to daleko”, kaže Michaela. Danas su roditelji u penziji i žive u Puli.

Majka Vera rođena je u Osijeku. Njen otac, Michaelin deda, bio je Nemac koji se oženio u Osijeku i ostao tamo. Kad su kćeri otišle u Nemačku, ubrzo su za njima otišli i roditelji.

Michaelino dvoje dece već su druga generacija rođena u Nemačkoj. Ona i suprug trude se s njima pričati hrvatski. Drugi jezik je bogatstvo.

Deca su odmah jasno rekla šta očekuju od mame u “Milioneru: ćerkica želi macu, a sin patike, ispričala je takmičarka nemačkim medijima prije nego što je otišla u posljednji krug, u kojem će osvojiti 250.000 eura.

Michaela Barišić od 12. godine igra odbojku. I danas igra, trenira svoj klub i radi kao sudija i za mušku i za žensku odbojku. Za suprugu i majku dvoje djece to je dodatni posao.

Prvo je 10 godina radila za Lufthansu, u njihovoj turističkoj agenciji, a nakon rođenja sina nastavila je u pokrajinskoj agenciji za stvaranje investicija i otvaranje novih radnih mesta. Tu se bavi marketingom, ali joj uskoro ističe ugovor. Dobitak na “Milioneru' dobro joj je došao pa ne mora odmah tražiti novo radno mesto.

Ionako se ne brine, veruje da će bez većeg problema naći novi posao, u gradskoj ili pokrajinskoj upravi, možda u administraciji nekog od fakulteta u svojem rodnom gradu.

Radim neprestano od svoje 16. godine. Vreme je da se i ja malo odmorim”, smeje se Michaela Barišić.

Hoće li se nastaviti prijavljivati u kvizove? “Ispunila sam želju i sad mi je dosta. Bila sam na najvećem kvizu u Nemačkoj”, kaže Michaela. Što se nje tiče, želja je ispunjena i nema tog kviza koji bi joj predstavljao potreban izazov.

Nemački mediji pišu o njoj kao o takmičarki čeličnih živaca koja se odlično snašla u teškoj situaciji. Kod pitanja vrednog 750.000 eura poverovala je svojem osećaju i na vreme se zaustavila, piše Südkurier. Pitanje je bilo preteško. Zatražila je džoker “Pitaj publiku”.

Srećom sam se sabrala, inače bih pala na 1000 eura”, ispričala je u razgovoru za Stuttgarter Zeitung. Pre toga joj je u pomoć uskočio brat Robin Barišić. Iskoristila ga je kao džokera kad nije znala odgovor na pitanje koji se film smatra najuspješnijim filmom svih vremena. To je “Avatar”, naučno-fantastični film iz 2009., u režiji Jamesa Camerona, autora “Titanika”.

Za Stuttgarter Nachrichten ispričala je Michaela Barišić da u slobodno vreme gleda mnogo dokumentaraca. Uz to i mnogo uči. Uz rad je bila upisala studije kulturne istorije i društvenih nauka. Specijalno za “Milionera” pripremala se proučavajući atlas, jedan leksikon i priručnik za takmičenje u kvizovima. Slabe strane su joj klasična literatura, muzika i fizika.

VELIKA OČEKIVANJA!

Porodica je prvo nije ozbiljno shvatala, tek kad se drugi put pojavila u emisiji “Milioner” počeli su sastavljati svoje liste s popisima stvari koje im mora kupiti kad osvoji nagradu. Vrlo brzo su njihova očekivanja toliko narasla da ih je morala vraćati u realnost.

Michaela se predstavlja kao mlada, sposobna žena s nogama čvrsto na tlu. “Nisam se izblamirala niti išta izgubila, što bi čovek hteo više?” ispričala je novinama iz Stuttgarta.

BONUS VIDEO:

GNJAVATORKA NA KUB! Kuče bi da spava, a mačka ne prestaje da ga čačka!

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.