RANE DEČAKA SU LIČILE NA RATNE POVREDE: Stavio je KARABIT u posudu, koja mu posle eksplozije završila u LOBANJI!
Karabit je jako opasan, Foto: Youtube printscreen

PIROTEHNIKA JE OPASNA!

RANE DEČAKA SU LIČILE NA RATNE POVREDE: Stavio je KARABIT u posudu, koja mu posle eksplozije završila u LOBANJI!

On je s društvom u metalnu posudu nagurao karabitni eksploziv. Usled eksplozije metalna posuda se rasula i komadići su dečaku završili u glavi

Objavljeno:

Dečaku iz Letovanića je lobanja pukla na pet, šest mesta nakon što je pucao karabitom.

Kako je za "24 sata" ispričala njegova sestra, rana je prljava i kost lobanje došla je do mozga.

- Mama suzdržava suze, zove rodbinu koja se raspituje kako je brat. Igrao se sa sestrom i možda s još nekim prijateljima - dodala je djčakova sestra.

On je s društvom u metalnu posudu nagurao karabitni eksploziv. Usled eksplozije metalna posuda se rasula i komadići su dečaku završili u glavi. Hitna ga je odvezla u bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu.

- Dečak je pri svesti iako je reč o teškoj povredi. Na više mesta ima prelome lobanje i rane. Operacija će trajati najmanje tri do četiri sata, a sve nalikuje ratnim povredama - rekao je uoči operacije neurohirurg doktor Miroslav Gjurašin.

O stanju dečaka će se više znati narednih dana. Nažalost, mališan iz okoline Siska nije jedina žrtva pirotehnike ovih dana.

- Apelujem da se deci ne prodaje pirotehnika, koja je zabranjena i od koje se mogu teško povrediti. Ne ponovilo se više nikome - kazala je i Matea B., majka 14-godišnjaka koji se povredio paleći petarde s prijateljem (13).

Dečak, inače s područja Zagreba, bio je u Brezovici kod bake. Kako je ispričala njegova majka, u jednoj radnji on i prijatelj uspeli su kupiti veliku količinu petardi, među kojima pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, koja se u Hrvatskoj ne smeju prodavati mlađima od 18 godina. Takođe, njihova uporeba dozvoljena je od 27. decembra do 2. januara.

Dečaci su ih otišli da ih bace na obližnju livadu, pa su eksplodirale. Starijem dečaku stradalo je levo oko, a mlađem šaka. Majka djčaka ogorčena je jer su deca, tvrdi, ušla u radnju bez nadzora odraslih a ih niko ih nije pitao koliko imaju godina niti ih tražio lične karte.

Dete je teško povređeno igrajući se s pirotehnikom i u Piškorovcu ove nedelje. Bilo u grupi dece koja su bacala petarde na ulici.

Podigao je s poda neeksplodirano sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci. Roditelji su ga prevezli u čakovečku bolnicu.

U sva tri slučaja policija istražuje ima li krivične odgovornosti odraslih.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava uputila je javni apel roditeljima i njihovoj deci. Na roditelje se apelira da zaštite decu držeći ih pod nadzorom, da im ne kupuju i ne dozvoljavaju igru eksplozivnim sredstvima i pirotehnikom. Upravo eksperimentisanje eksplozivnim sredstvima najčešće dovodi do povreda, koje mogu imati i tragične posledice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.