ŠOKANTNA ISPOVEST DOKTORKE IZ VUKOVARA: Pre nego što me je zarobio, Šljivančaninu sam naivno odbrusila da me štiti!
Sadika Biluš, Foto: preentscreen/youtube

sećanje na vukovar

ŠOKANTNA ISPOVEST DOKTORKE IZ VUKOVARA: Pre nego što me je zarobio, Šljivančaninu sam naivno odbrusila da me štiti!

Tuzlanka Sadika Biluš još je s 13 godina, kad joj je umro otac od teške bolesti, odlučila da će se baviti medicinom

Objavljeno:

Doktorka Sadika Biluš je mnoge šokirala svojim priznanjem o Vukovaru i kako se osećala tog dana kada su je izveli iz bolnice.

"Nekako mi se zadnjih godina javlja misao i bojim se da će termin Vukovara biti anuliran i otrcan. Ali, ne treba ga zaboraviti... Onaj dan 18.11. kad je Vukovar pao i kad su me izveli iz bolnice, bilo je leševa na sve strane.

Meni je najteže palo što nema drveća. Grad Hiroshima...", ispričala nam je dr. Sadika Biluš, majka dvoje dece, koja je bila jedna od hrabrih radnika vukovarske bolnice koji su ostali u njoj za vreme Domovinskog rata 1991.

Tada 48-godišnjakinja danonoćno je pomagala stotinama ranjenika koji su u bolnicu pristizali svakodnevno. Vukovar je bio u potpunom okruženju, a bolnica konstantno pod topovskom paljbom i gotovo potpuno uništena.

Tuzlanka Sadika Biluš još je s 13 godina, kad joj je umro otac od teške bolesti, odlučila da će biti lekar. Iako je poticala iz siromašne porodice, uspela je u svome naumu i upisala je Medicinu u Beogradu kao prva na listi među njih 750.

Udajom za Vukovarca preselila je u grad na Dunavu. Prvi suprug joj je preminuo kad je imao 29 godina od cerebralne aneurizme.

Hrabra i principielna doktorka, tokom opsade je kamerom beležila sve detalje tromesečne okupacije grada, čak i posljednju noć u bolnici kad je grad pao 18. novembra 1991. Snimke joj je oduzeo Veselin Šljivančanin kad ju je zarobio.

Ranjenici su odvedeni na masovna pogubljenja, a neki u koncentracijske logore na ispitivanja i mučenja. U Mitrovici je završila i dr. Biluš.

Dr. Biluš, koja u Velikoj Gorici ima privatnu polikliniku Tomi, nikad neće zaboraviti tri najteža meseca u svome životu i životima brojnih Vukovaraca koji su s njom delili strašnu sudbinu.

Pogledajte prvi dio njezine nevjerojatne priče u našem videu:

Bonus video

Kratki Espreso, deveta emisija!

(Espreso.co.rs/100 posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.