ŠOVINISTIČKI PRITISAK U SRBIJI JE ODRADIO SVOJE! Hrvati tvrde da su NEMANJIĆI njihovi! Ovo je zaista STRAŠNO (FOTO)
Foto: wikipedia

PRISVOJILI TUĐE

ŠOVINISTIČKI PRITISAK U SRBIJI JE ODRADIO SVOJE! Hrvati tvrde da su NEMANJIĆI njihovi! Ovo je zaista STRAŠNO (FOTO)

Kako je navedeno na fejsbuk stranici "Kraljevina Hrvatska" jedna od manje poznatih činjenica je da je prva srpska kraljevska loza Nemanjića bila sporedna (kadetska) loza hrvatskih Trpimirovića!

Objavljeno:

Na fejsbuk stranici "Kraljevina Hrvatska" objavljen je post u kojem se tvrdi da je hrvatsko plemstvo dalo nekoliko vladarskih porodica u različitim zemljama, kao na primer Trpimiroviće u Kraljevini Hrvatskoj, Kotromaniće, Hrvatiniće, Iločke u Kraljevini Bosni, Vojislavljeviće u Kraljevini Duklji....

Ipak, kako je navedeno, jedna od manje poznatih činjenica je da je prva srpska kraljevska loza Nemanjića bila sporedna (kadetska) loza hrvatskih Trpimirovića.

Na ovom fejsbuk profilu se dalje navodi kako je prema popu Dukljaninu, kraljević Petar Trpimirović, brat hrvatskog kralja Mihajla Krešimira ll Trpimirovića postao vladar hrvatske vazalne države Duklje, čiji direktni potomak Stefan Vojislav postaje začetnik sporedne (kadetske) loze Vojislavljevića koji kasnije uzdižu Duklju u kraljevinu. Jedan od njihovih direktnih potomaka će biti Stefan Nemanja, začetnik sporedne loze Nemanjića, navodi se u objavi.

Kako dalje stoji, ova sporedna loza daje kraljeve Kr. Raške (1217-1331), Stefana Uroša IV. koji će sa Dušanom postati vladar Kraljevine Srbije (1331-1346), što će označiti nastanak Srbije, a oni će konačno postati carevi Srbije (1346-1371).

Kako dalje piše, nažalost zbog velikog nacionalističkog i čak šovinističkog pritiska u Srbiji ovi podaci nisu opšte poznati i njih zna samo uži krug naučnika koji tu temu izbegavaju.

Fejsbuk stranica 'Kraljevina Hrvatska
Fejsbuk stranica "Kraljevina Hrvatska" foto: Printscreen Facebook / Kraljevina Hrvatska

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.