12 DANA NISMO ZNALI DA SE DOGODILA OLUJA: Potresna ispovest SRPSKOG VOJNIKA sa nadimkom TIGAR
Foto: Profimedia

potresno

12 DANA NISMO ZNALI DA SE DOGODILA OLUJA: Potresna ispovest SRPSKOG VOJNIKA sa nadimkom TIGAR


- Bila je neka čudna tišina nad Krajinom, popeli smo se na vrh Klekovaču da vidimo šta se događa, kad na kninskoj tvrđavi vijori se šahovnica

Objavljeno: 12:35h

Za dva dana obeležava se 23 godine od operacije Oluja, u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske. U Zagrebu uz pesmu, u Beogradu uz tugu.

Hrvatski portal Express.hr objavio je priču o Mladenu Šorgiću Tigru (56), metalostrugaru iz Benkovca, kasnije vojniku i izbeglici, danas stanovniku Srpskog Miletića u Bačkoj, jednom od poslednjih srpskih vojnika koji je napustio Krajinu tokom akcije Oluja 1995. godine. Ovu priču je originalno objavio beogradski Blic 2017. godine.

On i njegovi saborci više od 20 dana nisu uopšte znali da se Oluja dogodila. Proveli su pod oružjem u Hrvatskoj 12 dana i još devet u Bosni, dok nisu stigli u Banja Luku i saznali što se dogodilo. - Bila je neka čudna tišina nad Krajinom, popeli smo se na vrh Klekovaču da vidimo šta se događa, kad na kninskoj tvrđavi vijori se šahovnica. Bili smo u šoku. Šahovnica je značila da je Knin pao, ali šta je bilo s Krajinom, nismo znali. Moja borbena grupa od pet vojnika imala je specijalne zadatke na čuvanju posmatračnica po Dinari i bili smo odvojeni od svih. Kretali smo se po šumama i gorama, teren smo odlično poznavali. Hranili smo se na terenu, a samo kad smo po kuririma dobijali pozive za nove zadatke išli smo u jedinicu. Baš u zadnje vreme nas niko ništa nije obaveštavao - ispričao je Šorgić svojevremeno za Blic.

Kaže da su, čim su ugledali šahovnicu na Kninskoj tvrđavi, odmah krenuli za Bosnu.

- Išli smo planinama, zaobilazeći sela i gradove, prošli smo kraj Livna, Grahova, Petrovca... To je trajalo danima jer smo hodali samo noću, a danju smo se skrivali po šumama. U Banja Luku smo stigli 26. avgusta i tu smo prvi put čuli priču o porazu vojske i egzodusu naroda - prisetio se Šorgić.

foto: Printscreen/Youtube

U Srbiji se oženio i sa suprugom otišao da živi u Bačku.

- Živimo u velikoj neimaštini i ne znam više kako preživljavamo, valjda po inerciji. Zdravlje mi je loše, imamo dvoje dece, sve smo izgubili, a ništa nismo dobili. Čak i kuća u kojoj živimo pripada UNHCR-u i ako je ne isplatimo, moraćemo da se selimo - ispričao je Šorgić.

Mladen Šorgić je bio Martićev specijalac, iz Morpolače, pripadnik tzv. peručke skupine, piše Express.hr. Protiv njega se u Hrvatskoj vodio krivični postupak zbog navodnih ratnih zločina u Hrvatskoj, a za njega je svedok Milan Stojsavljević rekao da je "bio dobar ratnik", gde god je "vojska harala".

Kako piše Express, Šorgić se "iskaljivao na verskim objektima", a dizao je u vazduh vodovod vježbajući na taj način rušenje vjerskih objekata. Optuženi Marko Rnić rekao je da su nakon miniranja brane Peruča ostali bez položaja što je revoltiralo Mladena Šorgića koji je onda otišao do Kijeva i tamo minirao crkvu Sv. Mihovila. Isto tako, piše Express, sa Petrom Krunićem srušio je crkvu u Ježeviću pošto su je prethodno rušili Mile Četnik, Stevo Četnik i Dragan Barišić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.