HRVATSKA ŽARIŠTE JEDNE OD NAJZARAZNIJIH BOLESTI KOJA SE VRATILA U EVROPU: Posebno je opasna za najmlađe!
Beba, Ilustracija, Foto: Profimedia

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU

HRVATSKA ŽARIŠTE JEDNE OD NAJZARAZNIJIH BOLESTI KOJA SE VRATILA U EVROPU: Posebno je opasna za najmlađe!

Infekcija iz prošlih vremena, sastavni deo romana Čarlsa Dikensa, poslednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije

Objavljeno: 10:05h

Nedugo nakon što smo se rešili jednog kašlja, pojavio se drugi. I dok je završetak pandemije kovida zvanično proglašen prošle godine, slučajevi velikog kašlja poslednjih meseci su širom Evrope u porastu, piše Politiko, a Hrvatsku navodi kao trenutno evropsko žarište te bolesti.

Infekcija iz prošlih vremena, sastavni deo romana Čarlsa Dikensa, poslednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), piše Jutarnji.hr. Do naglog porasta je poslednjih meseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji, te i u Velikoj Britaniji.

„Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina“, rekao je Paul Hanter, doktor i profesor na Univerzitetu „East Anglia“.

Prošle godine su u Engleskoj zabeležena ukupno 853 slučaja, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913.

Trenutno evropsko žarište je Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6.381 slučaj.

Deo razloga za širenje velikog kašlja Evropom je pad stope vakcinisanosti.

U većini evropskih zemalja bebe dobijaju prve dve doze kombinovane vakcine protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa između dva meseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i poslednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i vakcina protiv velikog kašlja. U Engleskoj je, kako piše Britiš Medikal Džrnal, prihvatanje vakcine među ovom skupinom palo s više od 70 odsto u septembru 2017. na 58 posto u septembru 2023.

Ta činjenica je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je veliki kašalj najrizičniji za odojenčad.

Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no kod tako male dece može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću.

Beba
Beba foto: Anna Koldunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Većinu aktuelnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izveštava da se „gotovo svi ovogodišnji smrtni slučajevi“ odnose na bebe mlađe od tri meseca.

Proteklih nedelja u Holandiji su evidentirane četiri smrti od posledica velikog kašlja, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope, navodi Politiko.

Kovid mamurluk

Evropska agencija za bolesti ukazuje na to da bi za porast broja slučajeva velikog kašlja mogao biti odgovoran kovid.

„Trenutno povećanje moglo bi biti povezano s nižom cirkulacijom virusa velikog kašlja u vreme pandemije kovida u kombinaciji s neoptimalnom vakcinacijom protivvelikog kašlja određenih dobnih grupa“, stoji u izveštaju od marta.

Vakcinisanje populacije ključno je za zaustavljanje epidemije, no to je, čini se, lakše reći nego realizovati.

Pet regionalnih zdravstvenih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu izvestilo je da je pandemija koronavirusa nepovoljno uticala na stope vakcinisanja protiv ostalih zaraznih bolesti.

„Tokom pandemije koronavirusa bilo je mnoštvo dezinformacija lobija protiv vakcinisanja, zbog čega se pojavila i bojazan da će takve dezinformacije rezultirati oklevanjem čak i u slučajevima rutinske imunizacije“, kazao je Majkl Hed, viši naučni saradnik na odelu za zdravlje Univerziteta „Southampton“.

Hed je ukazao i na epidemiju malih boginja u Evropi koja se takođe uveliko pripisuje smanjenoj vakcinaciji.

Bonus video:

04:16

KOGA ZMIJA UJEDE I GUŠTERA SE PLAŠI! Jakovljević: Ljudi su zabrinuti. U Srbiji je Korona virusom zaraženo 1.100 ljudi

(Espreso/ Jutarnji.hr/ Politiko/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.