STIŽE JAKO NEVREME KOD KOMŠIJA: Na snazi DVA UPOZORENJA zbog VETRA, građani upozoreni da NE IZLAZE bez potrebe
Talasi u Hrvatskoj, Foto: Printscreen/Youtube/PIXSELL

nevreme u hrvatskoj

STIŽE JAKO NEVREME KOD KOMŠIJA: Na snazi DVA UPOZORENJA zbog VETRA, građani upozoreni da NE IZLAZE bez potrebe

Nevreme stiglo i do Hrvatske, vetar pustoši sto kilometara na sat

Objavljeno:

Snažno nevreme zahvatilo je tokom noći velike delove Hrvatske.

Meteorolozi posebno upozoravaju na obilne padavine uz more koje je neobično toplo za ovaj deo godine, ali naglašavaju da je teško prognozirati sa sigurnošću jer se vreme menja iz sata u sat.

Sinoptičari DHMZ-a izdali su crveno upozorenje za područje Rijeke, Knina i Splita zbog grmljavine praćene olujnim vetrom i mogućeg grada. Za deo Hrvatske izdato je crveno i narandžasto upozorenje zbog jakog vetra i ponegde obilne kiše i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom. Najviše padavina očekuje se na području riječke regije i Gorskog kotara.

- Preduzmite mere zaštite i postupite po savetima nadležnih organa. Stiže jako nevreme sa grmljavinom opasnom po život, gradom, bujicama i olujnim vetrom. Treba očekivati prekide u saobraćaju i nestanak struje. Moguć je i značajan prekid uobičajenih saobraćajnih pravaca. Izbegavajte putovanja koja nisu izuzetno važna - upozorava DHMZ.

Načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite Tomislav Marević takođe je pozvao građane da ne izlaze bez preke potrebe.

- Očekujemo obilne padavine odnosno vetar i grmljavinu. Treba biti spreman na te tri stvari - rekao je Marević i dodao da je u pripremama za nevreme trebalo očistiti lišće sa šahtova i oluka.

DŽINOVSKI TALASI KOD SPLITA

Jugo zbog sekundarnog ciklonskog centra koji se oblikuje nad severom Italije duva brzinom od 100 km/h, a mogao bi dostići snagu orkanske jačine.

Na severu Jadrana mogli bi da budu zabeleženi rekordno visoki nivoi mora koji će poplaviti niže delovi. Talasi visoki više metara već su zabeleženi u Splitu.

Marević savetuje građanima da ne izlaze bez potrebe i da budu oprezni i navodi da će se u slučaju potrebe koristiti sistem SMS upozorenja.

Načelnik sektora takođe preporučuje ljudima koji žive u nebezbednim zgradama da imaju plan evakuacije i da pripreme torbe sa osnovnim potrepštinama.

Razvedravanje u centralnom delu zemlje očekuje se tek u petak poslepodne, ali su i dalje mogući mestimični pljuskovi dok će se na Jadranu i u gorju zadržati oblačno vreme s kišom. Duvaće južni i jugozapadni vetar, a temperature će se biti od 15 do 20 stepeni. Subota će doneti pretežno suvo i sunčano vreme, bar na kopnu, a u nedelju se očekuje novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima, ali će temperature ostati iznad proseka.

Nevreme je inače prešlo preko zapadne Slovenije i ide ka istoku uz jake pljuskove i udare vetra. ARSO navodi da su reke u Gorenjskoj i Posočju počele naglo da rastu.

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

(Espreso/Kurir.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.