NEVREME OKOVALO REGION! Hrvatsku urnišu OLUJE, munje i potop u Rijeci, u Sloveniji ništa BOLJE (VIDEO)
Grad u Zagorju, Foto: Printscreen/Facebook/Zagorje.com

KATASTROFA

NEVREME OKOVALO REGION! Hrvatsku urnišu OLUJE, munje i potop u Rijeci, u Sloveniji ništa BOLJE (VIDEO)

U Hrvatskoj je objavljeno upozorenje na jaku kišu i nagle udare vetra

Objavljeno:

U Hrvatskoj je grad veličine klikera pao na delu Zagorja u ranim jutarnjim satima, a zasad nije zabeležena značajnija šteta.

Objavljeno je upozorenje na jaku kišu i nagle udare vetra.

U međuvremenu u Sloveniji obilne padavine podigle su nivo reka u većem delu zemlje, Sava Bohinjka i Soča izlile su se u gornjem toku, a za severozapad i jugoistok zemlje izdato je narandžasto upozorenje.

Jaka kiša u Zagrebu, grad u Zaboku veličine klikera

Jača kiša zabeležena je jutros u Zagrebu, usled kratkotrajne promene vremena koje je nastupilo ovog utorka, piše "Večernji list". Na snimcima iz Zaboka vidi se da je pala veća količina grada veličine klikera. Grad je na području Oroslavja te Velikog Trgovišća pao u ranim jutarnjim satima, a zasad nije zabeležena značajnija šteta.

Crnilo se nadvilo i iznad Zagreba, najavljujući kako bi do nevremena moglo da dođe i u glavnom gradu Hrvatske.

- Ovaj čas je pao grad. Bilo je sunce i u tri sekunde se okrenulo. Nisam stigla da stavim cerade - rekla je "Večernjem listu" čitateljka iz Zaboka.

HAK javlja kako je moguće da se i veća količina kiše zadržala na putevima a upozoravaju i na opasnost od odrona na putevima u gorju i duž Jadranske magistrale. Na Jadranu duva jak vetar, zbog čega je za autobuse na sprat, vozila s priključnim vozilima te motocikle izdata zabrana na autoputu A7 između Rijeke Istok i Šrmike, na državnom putu DC1 Vaganac-Ondić i DC217 između mesta i graničnog prelaza Ličko Petrovo Selo te na Jadranskoj magistrali (DC8) između čvorova Prapratno i Zaton Doli (poluotok Pelješac).

Objavljeno upozorenje na jaku kišu i nagle udare vetra.

Biće umereno do pretežno oblačno i vetrovito, povremeno s kišom. Mestimično će biti obilnije padavine i izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito na Jadranu i krajevima uz njega. U drugom delu dana postepeno smanjenje naoblake, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak, piše Index.hr.

Umeren jugozapadni i južni vetar, ponegde i jak, od sredine dana u okretanju na severozapadni, uz prolazno moguće olujne udare. Na Jadranu jak i olujni jugo i južni vetar u okretanju na jugozapadnjak, poslepodne i severozapadnjak te prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 24 stepeni Celzijusa.

Iako je DHMZ jutros objavio narančasto upozorenje samo za obalne regije, nešto pre osam sati je ono prošireno na sve regije osim kninske i dubrovačke.

"Budite na oprezu zbog mestimično olujnog vetra i lokalno obilne kiše i jačih grmljavinskih pljuskova. Sa prolaskom fronte posebno u severnim krajevima povećana je verovatnoća za naglo okretanje vetra sa južnih smerova na severozapadni te udara većih od 70 km/h", objavio je DHMZ.

Upozorenje na nevreme poslao je svojim korisnicima i Hrvatski Telekom, koji je poručio da se zaštiti oprema i isključe telefonski i strujni kabl iz utičnice.

U Rijeci već palo više od 63 litre kiše, bilo i munja

"Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na severnom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegde i prolazno veoma jak vetar i grad", objavio je DHMZ na "X".

Kiša bi u Rijeci trebala da pada do 18 sati, nakon čega se očekuje smirenje. Na istarskom i riječkom području zabeležene su i munje.

Sutra oblačno, na severnom Jadranu može pasti malo kiše

Sutra ujutro biće uglavnom sunčano, u unutrašnjosti je mestimično moguća magla. Od sredine dana doći će do porasta naoblake na Jadranu i predelima uz njega, a prema večeri i drugde.

Na severnom Jadranu ponegde može da padne malo kiše.

Vetar u unutrašnjosti uglavnom slab, danju do umeren južni i jugoistočni. Na moru će duvati umeren južni vetar i jugo. Najniža temperatura vazduha od 4 do 9, na moru od 11 do 16 °C. Najviša dnevna u većini krajeva između 16 i 21 °C.

Narandžasto upozorenje za Sloveniju, opasnost od klizišta

Obilne padavine u Sloveniji podigle su nivo reka u većem delu zemlje, Sava Bohinjka i Soča izlile su se u gornjem toku, a za severozapad i jugoistok zemlje izdato je narandžasto upozorenje.

Geološki zavod Slovenije izdao je upozorenje da zbog povećane količine padavina i vlažnog zemljišta postoji povećan rizik od stvaranja novih klizišta i njihovog ponovnog aktiviranja.

U Osilnici je za nešto više od pet časova palo 126 litara kiše po metru kvadratnom. Obilni padavine od juče nastavile su da se šire preko Bele Krajine i Kočevja, pa su jutros zahvatile i krajnji zapad Slovenije, javljaju slovenački mediji.

Agencija za životnu sredinu Slovenije (Arso) za danas je izdala narandžasto upozorenje zbog predviđene veće količine padavina za severozapad i jugoistok zemlje. Obilne padavine očekuju se na širem području Julijskih Alpa i u njihovom podnožju, a lokalni pljuskovi i jaki udari vetra biće i u drugim krajevima Sloveniji.

Iz Saobraćajno-informacionog centra upozorili su da su zbog obilnih padavina ponovo mogući problemi u saobraćaju.

Predložena evakuacija u Baškoj Grapi

Agencija za životnu sredinu izdala je u ponedeljak upozorenje zbog pljuskova i jakih udara vetra u Sloveniji, a u Baškoj Grapi je predložena evakuacija.

Najugroženiji meštani Koritnice već su preventivno počeli da napuštaju svoje domove zbog prognoze da bi vodotokovi narednih dana ponovo mogli da porastu.

- Upozorenje se odnosi uglavnom na područja koja su bila pogođena nedavnom katastrofom, može doći do ponovnog aktiviranja delimično saniranih ili netretiranih klizišta. Ljudi treba da obrate pažnju na bilo kakve promene - rekla je geolog Tina Peternel.

Meteorolog Brane Gregorčič dodao je da će se vreme smiriti tek u utorak uveče.

Bonus video:

00:37

KIŠA, KIŠA, JAKA KIŠA! VETAR, VETAR, JAK VETAR: Tipično englesko vreme u Mančesteru! Zvezdo neće ti večeras biti lako

(Espreso/ Blic/ Večernji list/ Index.hr/ Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.