MENJAJU SE 2 VAŽNE EKONOSKE STVARI: Počinje ZIMSKO RAČUNANJE vremena, evo šta to ZNAČI!
Sat, Foto: Profimedia / Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy /

OBRATITE PAŽNJU!

MENJAJU SE 2 VAŽNE EKONOSKE STVARI: Počinje ZIMSKO RAČUNANJE vremena, evo šta to ZNAČI!

Na primer, u Hrvatskoj je to regulisano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do poslednjeg vikenda u oktobru

Objavljeno:

Prelasci s letnjeg na zimsko računanje vremena, koje u svetu koristi više od 100 zemalja i zavisi od njihovog geografskog položaja, u EU već su duže predmet rasprava, ali odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Pomeranjem kazaljki sata za jedan sat unazad, sa 3 na 2 sata, u nedelju se završava letnje i počinje zimsko računanje vremena, a time se menja period tarifa za obračun električne energije u zemljama EU, a dodatno, obvezna je vožnja automobilom s upaljenim svetlima i tokom dana.

Povratkom na zimsko računanje vremena period više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Zamena guma
Zamena gumafoto: RINA

Vozači, pak, moraju obavezno danju da upale dnevna/kratka svetala pri vožnji automobila.

Evropski parlament podržao je, naime, 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na nivou EU-a ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru letnnjeg ili zimskog računanja vremena

Na primer, u Hrvatskoj je to regulisano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do poslednjeg vikenda u oktobru.

Bonus video:

02:31

Od 1. aprila preporučuje se zamena zimskih guma

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.