NEVREME PROTUTNJILO HRVATSKOM: Orkanski vetar lomio sve pred sobom, snimljen trenutak dolaska NEPOGODA (VIDEO)
Jak vetar, Foto: Printscreen/Youtube/Dalmacija Danas

haos u dalmaciji

NEVREME PROTUTNJILO HRVATSKOM: Orkanski vetar lomio sve pred sobom, snimljen trenutak dolaska NEPOGODA (VIDEO)

Nevreme je nanelo štetu u Selcima na ostrvu Brač

Objavljeno:

Prolazak frontalnog sistema u popodnevnim satima doneo je mestimično jače grmljavine u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Najgore je bilo na području Brača i u pravcu Pelješca, piše Dalmacija Danas.

Nevreme je nanelo štetu u Selcima na ostrvu Brač. Međutim, Dalmacija Danas poseduje video snimak dolaska nevremena na ostrvo Brač. Pravi talas zahvatio je Selca na Braču sa orkanskim udarima vetra od preko 150 kilometara na sat. Vetar je lomio sve pred sobom, grane drveća, drveće.

"Ovo je jedan od najjačih naleta vetra koje sam doživeo"

- Sudeći po onome što sam video, ovo je jedan od najjačih naleta vetra koje sam doživeo. Tamo nemamo meteorološku stanicu, ali prema obimu štete, prvi nalet oluje doneo je udare vetra od 150 km/h. Bukvalno je razbio sve na svom putu. Ova pojava se zove pad, ljudi znaju da je brkaju sa pijavicom. Od olujnog oblaka stvoreni su izuzetno jake silazne struje, što se manifestovalo kao orkanski vetar koji je trajao nekoliko minuta - rekao je stanovnik Selca.

Oštećeni brojni krovovi na kućama

Oštećeni su i brojni krovovi na kućama, a oštećeni su i čamci i barže na obali Selca. Stanovnicima su sve vreme pomagali vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selca.

Bol, Pučišća, Milnu i Selca na ostrvu Braču u subotu je zahvatilo jako grmljavinsko nevreme praćeno kišom i vetrom, a vetar je iščupao i nekoliko stabala koja su pala na dalekovode, što je izazvalo prekid isporuke električne energije.

Reč je uglavnom o borovima koji su pali zbog jakog vetra i kiše, posla ima mnogo, vatrogasci to rade redovno, rekao je komandant Operativne zone Brač ​​Nikola Martinić Dragan.

Vatrogasci na terenu

- Na Braču nema panike, radi se o uobičajenim vremenskim neprilikama za ovo doba godine. Vatrogasci iz Selca i Pučišća su na terenu. Oni će to učiniti i otkloniti probleme. Niko zbog toga nije bio ugrožen - dodao je Dragan Martinić.

Dodao je i da su tokom dana imali više intervencija na Braču, od požara u Supetru, koji je izazvan varničenjem električnih vodova na više lokacija, do Bola, odakle su na više mesta ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata.

U nedelju i ponedeljak biće stabilnije, mirnije i nakratko sunčanije, mada ne svuda suvo. I dalje relativno toplo, duž jugozapada i juga, ali u unutrašnjosti sa svežijim jutrima, ponegde sa maglom. Od utorka ponovo naoblačenje i vetrovitije, povremeno sa kišom, uglavnom na Jadranu i u vidu pljuskova sa grmljavinom, prognoza za HRT Krunoslav Mikec i Zoran Vakula.

Bonus video:

00:13

Nevreme u Novom Sadu

(Espreso / Indeks)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.