POŽAR U HRVATSKOJ BESNI, VATROGASCI NA IZMAKU SNAGA: "Oprema se na nama topi, ovo je PAKAO!"
Požar u Hrvatskoj, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Dragan Vulin

velika opasnost

POŽAR U HRVATSKOJ BESNI, VATROGASCI NA IZMAKU SNAGA: "Oprema se na nama topi, ovo je PAKAO!"

Vatrogasci u Osijeku se i dalje bore sa strašnim požarom

Objavljeno:

Usporeno je širenje velikog požara na firmi za preradu plastike "Drava International" u Osijeku, a zahvaljujući uklanjanju zapaljivih materija i tečnosti iz prostorija preduzeća, sprečena je velika katastrofa, saopštio je Baranjski štab civilne zaštite, a prenosi Hina.

Na deponiji uskladištene plastike kompanije "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu večeras iza ponoći izbio je požar, a uzrok za sada nije poznat.

Načelnik kabineta zamenika župana Mato Lukić rekao je novinarima da vetar, pojačan jutros oko 4 sata, ne dozvoljava da se ugasi požar koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca sa oko 50 vozila.

- Situacija je strašna. Temperatura koja se stvara je neverovatna, jednostavno rečeno, strašna, ne možete da priđete bliže od 30 metara jer se oprema na nama topi, bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. To je nešto što nikada ranije nisam vidio - rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamenik zapovednika Javne vatrogasne stanice Osijek.

Na terenu su javne vatrogasne jedinice Osijek i Beli Manastir, kao i 21 dobrovoljna vatrogasna društva sa područja Osijeka i okoline.

- Situacija i dalje nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, da je dim smanjen, ali je vatra usporila, a možemo reći da je sprečena velika havarija, jer su objekti ovog preduzeća su pune zapaljivih tečnosti i materija, koje su se prenele prilikom gašenja, da ne dođe do veće tragedije - istakao je Lukić.

On je ocenio da će gašenje verovatno potrajati zbog vetra, ali i samog materijala koji gori, a to je presovana plastika.

U kompaniji se 2015. godine već dogodio požar velikih razmera, ali ne kao ovaj.

To mnoge ne čudi, jer u prostorijama preduzeća postoji nekoliko otvorenih magacina u koje se odlaže gomila otpadne plastike, piše "Jutarnji list". Reč je o hiljadama kvadratnih metara otpada.

Putem sistema ranog upozoravanja poslata je poruka građanima da ne izlaze napolje, posebno onima koji imaju respiratorne probleme, jer postoji mogućnost štetnog dejstva gasova koji se ispuštaju u vazduh zbog sagorevanja plastike.

- Trenutno vetar nosi vatru ka jugu, tako da samo područje grada Osijeka nije ugroženo, ali posebno treba biti oprezan u naseljima južno od Osijeka. Verujemo da će požar biti pod kontrolom u narednim satima – rekao je Dragan Vulin, zamenik gradonačelnika Osijeka i načelnik štaba civilne zaštite Osijek, ponovivši da je bolje što manje boraviti na otvorenom i ne provetravati prostorije.

- Ako ipak izađete, preporučuje se nošenje maske. Za sada nema izmerenih podataka o štetnosti čestica – rekao je Vulin.

Odvijanje nastave u školama u Gradu Osijeku je otkazano u pojedinim školama jer vetar nosi dim prema tim lokacijama.

Bonus video:

01:31

EVAKUACIJA ZBOG VELIKIH POŽARA U KANADI: Vatra zahvatila severoistok zemlje

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.