"FEKALIJE I TOALETNI PAPIR SE PRELIVAJU": Hrvati do GUŠE U PROBLEMU, na prelepoj destinaciji PLIVAJU... A tek SMRAD
Makarska, Foto: Beta/Jure Divić

problemi sa kanalizacijom

"FEKALIJE I TOALETNI PAPIR SE PRELIVAJU": Hrvati do GUŠE U PROBLEMU, na prelepoj destinaciji PLIVAJU... A tek SMRAD

Hrvatska se konstantno bori sa fekalijama u kanalizacija, a sada su problem i na jednoj od omiljenih turističkih destinacija

Objavljeno:

Leto u turističkim mestima na Makarskoj rivijeri, prema nepisanom pravilu, uvek mora nešto "pokvariti", bila to svađa zbog ležaljki, pojava morskog psa, tuče ili poplave.

Jedna od tih nepoželjnih situacija pojavljuje se u središtu Gradca, i to već 15 godina, jer se iz sabirne jame-kolektora u kojoj se nalazi mesna kanalizacija, a na koju je deo objekata spojio odvod padavinskih voda, usled velikih kiša počne da izlazi kanalizacijski sadržaj popraćen nesnosnim smradom.

Tako je bilo i nedavno kada se tokom kiše iz kolektora prelivala voda s fekalijama, a na smrad su se žalili svi gosti okolnih kuća s apartmanima i njihovi domaćini.

More
Morefoto: printscreen Twitter/@Gmck__7_3

Kako ističe Joško Grljušić iz Gradca na čijem se zemljištu, na površini od oko 60 kvadratnih metara, već dve decenije nalazi pomenuti kolektor, njegova porodica dugi niz godina o ovom problemu obaveštava sve nadležne službe iz Gradca, ali uzalud jer, kako tvrdi, objašnjavaju im da je kolektor pod ingerencijom firme koja ima koncesiju, a to je "Izvor Ploče".

- Da situacija bude još ironičnija, navedeni objekat - jama se nalazi na parceli koja je u mojem vlasništvu, za šta je Opština Gradac do 2018. godine plaćala najamninu. Na problem izlivanja vode i fekalija, kao i na smrad, ukazujemo poslednjih 10 do 15 godina, jer je na kolektor za fekalije spojena i cev od padavinskih voda te tokom svake kiše sav sadržaj septičke jame izlazi kroz poklopac i izliva se na zemljište - kaže on.

- Fekalije i WC papir se prelivaju iz jame i samo je pitanje dana kada će se neko zaraziti - kaže Grljušić koji je Opštini pominjao rešenje u vidu poklopaca s parafinskim uljem, ali to nije postavljeno.

Lani je Grljušiću od lokalne vlasti stigao odgovor u kom su utvrdili da uljna šahta ima žleb u koji se stavlja parafinsko ili slično "teže" ulje kako bi sprečilo prodor mirisa iz infrastrukture.

More
Morefoto: Printscreen/Tik Tok/montenegrinbeauty

- Radi se o žlebu u kojem se zadržava ulje do isparavanja ili ispiranja. Potom je potrebno ulje dolevati. Šahte su stavljene pre kolektora jer su protočne, odnosno u njima se ne koncentriše veća količina tečnosti i fekalija.

Objašnjenje struke je, ukratko, da zbog veće količine fekalija na jednom mestu ne bi bilo dobro stavljati takve šahte jer ne bi bilo dovoljno efekta, dok bi zamena dihtunga sprečila veće količine mirisa.

Budući da je sistem pod pritiskom, određena količina mirisa će uvek biti prisutna, ali ako se ovaj deo napravi kako treba onda će biti i znatno manja – rekli su vlasniku zemljišta iz Opštine, uz napomenu da su s radnicima komunalne firme iz Ploča bili na licu mesta te je njihova preporuka izmena brtve, a ne celog šahta.

Zašto se još ništa nije preduzelo po pitanju sanacije kolektora, "Slobodna Dalmacija" je upitala gračkog načelnika Matka Burića koji naglašava da je kolektor ili jama u nadležnosti "Izvora Ploče".

- Opština nema ništa s kolektorom, on je u nadležnosti komunalne firme. Istina je da se kolektor hitno treba sanirati i koliko sam upoznat, 'Izvor Ploče' radi na projektu odvoda - kaže Burić.

More
Morefoto: Printscreen/Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

- Sabirna jama je naša infrastruktura, ali je tu reč o neovlašćenom spajanju padavinskih voda zbog čega hitno trebamo da napraviti odspajanje cevi za padavinske vode kako više ne bi dolazilo do prelivanja sadržaja. O radovima ćemo se zaista što pre dogovoriti s Opštinom, a sanacija jame se planira u sklopu projekta aglomeracije - tvrdi Milenko Karić, viši stručni saradnik za projekte u "Izvoru Ploče".

Bonus video:

00:49

DETEKTOVANE FEKALIJE U VODI! Meštani GORNJOMILANOVAČKOG sela na OVAJ način preživljavaju: Dom zdravlja, vrtići, škole u problemu!

(Espreso/ Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.