OVO ČUDO TERORIŠE KUPAČE NA JADRANU: Izaziva povrede koje teško zarastaju i jako BOLE, a ima IH SVUDA (VIDEO)
More, Foto: Profimedia

PAZITE SE!

OVO ČUDO TERORIŠE KUPAČE NA JADRANU: Izaziva povrede koje teško zarastaju i jako BOLE, a ima IH SVUDA (VIDEO)

Kupači na se suzdržavaju kupanja, a za strah je zadužen opasan stanovnik Jadrana

Objavljeno: 13:09h

Meduza morska mesečina opasan je stanovnik Jadrana. Ovo morsko stvorenje pri kontaktu sa kožom ostavlja jak bol i povrede slične opekotinama koje teško zarastaju, a potom ostaje depigmentacija ili čak i ožiljak. Sliku ove meduze preneo je i portal Jutarnji list.

„Naime, već dva dana ih je puno ostrvo, juče su opekle dosta ljudi, decu, po rukama uglavnom. Ima ih svuda i svi se suzdržavaju kupanja. Ne znam je li iko kontaktirao nekoga i ima li smisla ili treba samo čekati da odu“, pita čitateljka koja je i poslala sliku meduze.

Kako su lokalni mediji saznali, reč je o vrsti „Pelagia noctiluca“, poznatije kao „Morska mesečina“. Iako izgleda lepo, susret sa ovom meduzom je bolan. Uglavnom se nalazi na pučini, ali morske struje je često nanesu uz obalu. Ovih dana je uočena u Nacionalnom parku Mljet.

Prema opisu Centra za invazivne vrste u Poreču, ona zaista može da bude pretnja kupačima.

„Naziv ‘pelagia noctiluca’ dolazi od grčke reči ‘pélagos’ (otvorena pučina) i od latinske ‘nox’ (noć) i ‘lux’ (svetlo) pa se ‘pelagia noctiluca’ može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost da svetli u tami“, navedeno je.

Relativno je mala meduza s polukružnim ružičastim klobukom ispod kojeg se nalaze pipci. Može da poraste do 20 centimetara.

Masovna pojava morske mesečine zahvatila je Jadran još 80-ih

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju povrede slične opekotinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Iz Akvarijuma u Puli kažu da je uobičajeno široko rasprostranjena u toplim suptropskim vodama Meksičkog zaliva i Sredozemlja do umerenih voda Severnog mora.

Njihova masovna pojava zahvatila je istočno Sredozemlje, Jadransko more, a potom i zapadno Sredozemlje još 80-ih godina.

Bonus video:

00:51

FIZIČAR OTKRIO ŠTA NAJVIŠE UTIČE NA KRETANJE VODE! Horor u Grčkoj koji ledi krv u žilama: Ljudi doživljavaju more kao mirnu vodu

(Espreso/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.