POGLEDAJTE KRETANJE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Region čeka NOVO NEVREME, evo kada stiže u SRBIJU (MAPA)
Foto: Tiktok, Zorana Jevtić, Printscreen/rainviewer.com

nevreme u regionu

POGLEDAJTE KRETANJE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Region čeka NOVO NEVREME, evo kada stiže u SRBIJU (MAPA)

Novi talas superćelijske oluje zadesiće ceo region

Objavljeno: 12:48h

Razorna oluja koja je tokom prethodnog dana pogodila Švajcarsku i Italiju, i nakon toga u večernjim časovima protutnjala Hrvatskom i Slovenijom i u njima izazvala ogromnu materijalnu štetu, nastavila je kretanje. Prema poslednijm procenama, orkanski vetrovi koji danima izazivaju katastrofalne posledice zahvatiće i one predele koji su tokom prethodna 24 časa već iskusili udar, tako da stiže novi talas superćelijske oluje u Sloveniju, Hrvatsku i deo Srbije.

Kada je reč o našoj državi, koja je kao po pravilu do sada uvek bila stanica u koju je nevreme stizalo iz Hrvatske, u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm. Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne će se proširiti na zapadne i centralne, a sutra posle podne i na ostale predele Srbije.

Kretanje superćelijske oluje
Kretanje superćelijske olujefoto: PrintScreen/ hurricane-tracking-map

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno moze dostizati i udare orkanske jacine od 28 metara u sekundi, naveo je RHMZ.

Najkritičnija tačka Hrvatska?

Inače, u Hrvatskoj, koju je i tokom protekle večeri zadesilo nevreme, a u nekim delovima zemlje pao najveći grad u istoriji, očekuje tokom dana još jedno nevreme.

Naime, meteorolozi očekuju da će se jedan deo teritorije zemlje biti zahvaćen pljuskovima i grmljavinom.

Načelnica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva privrede Dunja Drvar rekla je da Hrvatsku danas očekuje veoma olujan dan.

„Moramo da pratimo prognozu i upozorenje te neprestano da budemo na oprezu s obzirom na to da će se gotovo ceo dan pojavljivati nevremena u različitim delovima Hrvatske, a ponegde će biti i izraženija. Biće i jakog vetra i lokalne grmljavine i svih drugih elemenata“, rekla je Drvar.

Orkanska oluja paralisala Sloveniju

Prethodne večeri, orkanska oluja paralisala je i Sloveniju.

U ovoj državi padao je grad veličine oraha, a pratio ga je jak vetar. Oluja je u zapadnu Sloveniju stigla iz pravca Italije, praćen jakim vetrom i gradom. Nevreme je najpre oko 21 sat zahvatilo Gorišku, a potom je zahvatilo središnju i istočnu Sloveniju.

Takođe, Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) danas je ponovo izdala narandžasto upozorenje za celu zemlju, usled bojazni od novog nevremena koje se očekuje danas. U severnom delu zemlje pljuskovi će se nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da će u drugom delu dana pasti jak grad.

Nad Alpima se zadržava hladan front, a, takođe i dalje duva jak jugozapadni do zapadni vetar, pa se u narednim satima očekuje novo nevreme.

Prema rečima meteorologa Branka Gregorčiča, danas nas očekuju slične vremenske pojave kao prošle nedelje. Nevreme će se nastaviti, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, delove Štajerske i Prekmurja, rekao on na konferenciji za medije.

On apeluje na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom u vreme kada će vremenske neprilike biti najjače.

Do srede u ponoć, zapljusnuće znatno hladniji vazduh. Može ponovo doći do jačih udara vetra i grada, koji lokalno mogu biti jaki, posebno na jugu Slovenije. U međuvremenu, na severu zemlje glavnu opasnost predstavljaće pljuskovi, a istovremeno raste opasnost i od bujičnih poplava. Poplave su najverovatnije u Koruškoj i Štajerskoj, ali do izlivanja može doći i na drugim mestima.

U Italiji ima žrtava

Oluja već dva dana zaredom pogađa i Italiju, a u Milanu i okolinu jutros oko četri sata zahvatilo je snažno nevreme sa jakom kišom, gradom i udarima vetra od više od 100 kilometara na sat, što je drugo nevreme u roku od nešto više od 12 sati.

Jedna žena je poginula u Monci, a najmanje tri osobe su povređene u Milanu kada su u ponedeljak jake kiše i olujni vetrovi pogodili severnu Lombardiju.

Noćašnja kiša je u Milanu bila je kratka, ali veoma intenzivna, a prognoze ukazuju na mogućnost novih padavina.

Nevreme je „nanelo i ozbiljnu štetu našoj elektromreži“, saopštila je milanska transportna kompanija ATM, uz informacija da tramvajske, trolejbuske i autobuske linije „imaju velika kašnjenja“.

Prethodne večeri oluje su pogodile i Briancu – u Monci je oboreno mnogo drveća, dok je u ulici Koređo automobil sa porodicom, majkom, ocem i dvoipogodišnjom devojčicom, udarilo drvo.

Tornado opustošio grad u Švajcarskoj

Inače, tokom jučerašnjeg dana nevreme je prvo zahvatilo Švajcarsku, a jedan grad u ovoj zemlji Šo de Fon pogodio je i tornado. U oluji je poginula jedna osoba.

Bonus video:

00:19

Superćelijska oluja u Beogradu 5

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.