TREŠNJE 20 EVRA, A BEZOBRAZLUK TU TEK POČINJE: Paprene cene na omiljenom letovalištu SRBA, na Jadranu PLJAČKANJE!
Hrvatska, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANTONIO BAT

MA DA LI JE MOGUĆE?

TREŠNJE 20 EVRA, A BEZOBRAZLUK TU TEK POČINJE: Paprene cene na omiljenom letovalištu SRBA, na Jadranu PLJAČKANJE!

Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju

Objavljeno:

Novinar tiražnog italijanskog lista Il Corriere della Sera nedavno je posetio Rovinj da bi, kako kaže, proverio da li je baš onako kako se tvrdi – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže a da se italijanski hotelijeri raduju.

Emilio Randon iz Italije, nakon tvrdnji sugrađana da je Rovinj preskup koje su suprotne tvrdnjama Hrvata da cene zapravo nisu skočile kako se priča, želeo je da dođe i sam da proveri šta je istina. Međutim, nakon što je kročio na Hrvatsko tlo, novinar se razočarao.

"Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra i da kugla sladoleda košta 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred portafonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja i govori: 'Ovo je moj apartman'.

Bila je to prava noćna mora. Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju. Italijani koji se vraćaju s odmora u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu", napisao je Emilio Randon, novinar italijanskog lista Il Corriere della Sera.

Prvi utisak je pogrešan

Kako je objasnio, prvi utisak o Rovinju nije bio onakav kakvim se nadao.

"Prvi utisak je ipak pogrešan, ali je najupečatljiviji: Sedam je sati uveče u julu i Rovinj nije grad kakav smo mislili, nije to grad u kojem očekujete da svi znaju italijanski. Od venecijanskog ovde ostaje samo arhitektura i izvesna užurbanost stanovništva.

'Zašto ističete dvostruku cenu trešanja?', kažem prodavcu na pijaci. Iako me dobro razumeo kad je hteo da mi ih proda, sada se okreće i kaže da ne razume", prepričao je on.

Ipak, kako tvrdi, Rovinj je malo drugačiji ujutru.

"Morate prespavati jednu noć u Rovinju, probuditi se ujutru dok su turisti još u krevetu te izaći na ulicu. Tada vam se otvara potpuno drugačiji grad, u kojem žive različiti ljudi – vaši" piše Emilio Randon, talijanski novinar lista Il Corriere della Sera.

"Ovi nisu videli more, zanima ih samo zarada"

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju gde je obična pica 15 evra, a trešnje 20 evra.

"Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred" odgovorila mu je ona.

Italijanski novinar primećuje kako je uvođenje evra u Hrvatskoj delovalo kao detonator za eksploziju cena koje su počele da rastu već tokom pandemije koronavirusa.

"Znate li kako mi kažemo? Stavite prst u more i u kontaktu ste sa celim svetom. Ali ovi nikada nisu videli more, zanima ih samo zarada", dodala mu je ista gospođa.

Takođe, u razgovoru, novinar saznaje da je sve više nekvalitetnih konobara, improvizovanih kuvara, patagonijskih lignji… Hrvatsko osoblje, kako su mu objasnili otišlo je u potrazi za boljim platama a umesto njih stigli su ljudi iz drugih zemalja.

"Takođe, neki bogati ljudi iz Zagreba grade tri kuće odjednom. Iluzija luksuznog turizma se razbila", saznaje novinar u razgovoru s jednim tamošnjim kolegom.

Preskupa mineralna voda i prazne sobe

Kako su ga meštani posavetovali, u Rovinju je najbolje da što manje priča.

"Jedna gospođa spušta šoljicu kafe i kaže: 'Što manje ovde pričaš, tim bolje'... pa menjajući teme iz minuta u minut dodaje da samo u Rovinju imaju batanu i da je videla da se sladoled prodaje za 3,5 evra" piše novinar.

Sladoled
foto: Profimedia

A onda se dotakao i italijanskih turista koji su mu ostali u sećanju zbog računa za mineralnu vodu.

"U lučici nailazimo na grupu ljudi iz italijanske Novare – otac, majka, deca, rođaci – šokirani su cenom četiri boca mineralne vode. 'Platili smo 14 eura' rekoše", začuđeno prepričava novinar.

"Preterali smo sa cenama"

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga izjavio je pre nekoliko dana za hrvatski portal "Istra In" da su preterali sa cenama.

"Preterali smo s cenama, posebno ovde u Rovinju. Graditelji i dalje veruju u procvat koji se neće dogoditi. Samo u Istri registrovano je 470.000 novih stanova. Da li je čudno što se neki iznajmljivači žale da imaju prazne sobe? Imamo mnogo konkurenata na Mediteranu i otkad je uveden evro, turisti upoređuju cene. Imamo više gostiju nego prošle godine, ali manje potrošača.", rekao je gradonačelnik.

Hrvatska
foto: Profimedia

Novinar Il Corriere della Sera napisao je i da su im u turističkom birou pronašli upravnika rezidencije u kojoj su rezervisali smeštaj pa im je otvorio vrata.

"Morate nas razumeti, apartman poput ovog namenjenog vama imamo čak 80", rekao je novinaru upravnik rezidencije.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/ Blic/ Novi list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.