ORKE NAPALE HRVATSKI BROD KOD GIBRALTARA: Član posade opisao SVU DRAMU, jedna stvar nikome NIJE JASNA (VIDEO)
Kit ubica, Foto: John Moncrieff/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

jezivo!

ORKE NAPALE HRVATSKI BROD KOD GIBRALTARA: Član posade opisao SVU DRAMU, jedna stvar nikome NIJE JASNA (VIDEO)

Drugi napad orki dogodio se u četvrtak

Objavljeno: 15:28h

Jato kitova ubica, odnosno orki, napalo je hrvatski brod kod Gibraltara, javlja index.hr.

Juče se u redakciju Indexa javio Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković. On se trenutno nalazi na hrvatskom brodu koji plovi Gibraltarskim moreuzom, gde su brod napale orke.

Za Index je ispričao kako je to izgledalo, a sve je i snimio.

"Radim na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savetnik u Zavodu za istraživanje mora i prirodne okoline. Inače se ne bavim orkama, nego istraživanjem grafena, ali je ovo bila tako dobra prilika za ekspediciju koja se ne propušta. Slučajno sam upoznao kapetana broda koji je planirao putovanje područjem gde orke napadaju brodove i tražio je moje savete i karte opasnog područja."

"On je trebao ljude na palubi broda a ja sam trebao prevoz u opasno područje kako bih istražio šta se tamo tačno događa, idealna kombinacija", priča Ereš.

"Isplovili smo iz Francuske luke Les Sables u nedelju 2. jula po lepom vremenu i krenuli na tronedeljnu plovidbu prema Zadru. Svatko ušuškan u svoje misli. Brazilac Rikardo, novopečeni skiper, došao je da nakupi pređene milje i iskustvo kako bi mogao da dobije bolje poslove. Žozefina i Rosko došli su da nauče da jedre u svim uslovima, mladi međunarodni par kojima je plovidba na brodovima spojila životne puteve", priča Ereš.

Slučajan susret s kapetanom

"Kapetan je Fran Hržić, čovek kog sam pre mesec dana sasvim slučajno upoznao putem aplikacije za deljenje prevoza. Neverovatno je spretan u svakoj situaciji, poput Indijane Džonsa, neko koga želite da imate na svojoj strani kad počne tuča u kafiću."

"Tokom prvih druženja spomenuo je kako će proći Gibraltarom i upitao me za savet oko orki koje su u to vreme napadale brodove. Rekao je: "Pa ti si naučnik na Institutu Ruđer Bošković u Zavodu za istraživanje mora i prirodne okoline, valjda znaš više od mene o tome!".

"Jeste da sam naučnik, ali tada o orkama nisam puno znao. Rekoh, proveriću pa ćemo biti pametniji, u skladu s onom poznatom izrekom "čovek i magarac znaju više od čoveka!'", priča Ereš o tome kako su došli na ideju za ovakvu ekspediciju.

Orke
foto: Michael S. Nolan / Alamy / Alamy / Profimedia

"To je stvarno bio uron u jedan novi fascinantni svet. Orke su vrlo inteligentne životinje iz porodice delfina, ali do pre dva-tri mjeseca nisu napadale brodove. Je li im to neki novi hir", priča on.

Niko ne zna zašto orke odjednom napadaju brodove

"Nekoliko do sada zabeleženih napada orki na brodove dogodilo se isključivo ispred Gibraltarskog tesnaca s Atlantske strane, južno od španske Barbate. Sve je krenulo pre 2-3 meseca, a niko na svetu ne zna zašto! Do sad je zabeleženo 4-5 napada, a scenario je vrlo sličan. Prvo iz daljine vidite kako dolaze orke. Razlikujete ih od delfina po tome što delfini iskaču iz vode puno brže i vragolastije, a orke to rade polagano. Odjednom su ispod vas i počinju da udaraju u trup i kormilo broda. Nakon nekog vremena izgube interes i odu dalje."

"Nekad odustanu odmah, a ponekad naprave štetu jer razvale kormilo do neupotrebljivosti, čak se desilo i da probiju trup, što aktivira službenu akciju spasavanja. Niko ne zna zašto to rade i kako sprečiti njihovo lupanje po brodu. Deo odgovora je trebala dati ova ekspedicija", priča Ereš.

Prvi susret s orkama

Onda je prepričao kako je izgledao prvi susret s orkama. "Naš prvi susret je bio puno severnije od Gibraltara, 6. jula 14.18 sati sreli smo orke, tek osam kilometara zapadno od kopna blizu severne granice Portugala i Španije."

"Došle su iznenada, jedna ili dve velike orke s mladuncem i nežno su kvrcnuli trup broda 2-3 puta. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunac je došao tik iza krme broda. Smanjili smo gas i odvojili ga od propelera. U tom trenu je brod postao orkama nezanimljiv i nakon ovog kratkog susreta udaljile su se u smeru Biskajskog zaliva", priča.

Orke
foto: Michael S. Nolan / Alamy / Alamy / Profimedia

Napad orki

Onda je došlo do drugog susreta. "Drugi susret desio se u četvrtak, 13 jula u 14.12. Na ulazu smo u Gibraltarski tesnac. Oseća se topao i vlažan vazduh. Kako prigodno. S leve strane se vidi obala Evrope, a s desne Afrika", priča.

"Razmišljam o svemu u svojoj kabini kad odjednom čujem neko komešanje na palubi", priseća se i dodaje da je znao da su tačno na koordinatama gde bi mogle biti orke.

Uključio je mobilni i odlučio da sve snimi.

"Iz daleka se vide kako dolaze. Ima ih 3-4, možda 5, teško je reći. Kapetan odmah pali oba motora jer smo do sada jedrili. Plan je bio upaliti motore i zablokirati kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo", kaže.

"Tek koji trenutak kasnije spazim dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kog su 5-10 sekundi plivali. Zatim su ga krenuli udarati nosom i gledati naše reakcije", prepričava.

"Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Izgleda da deluje. Prate nas. Pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspeju, ali puno ređe. Kapetan kaže kako je fizička sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci", priča.

"Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada verovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara", prepričava Ereš za Index.

Bonus video:

00:27

Prva bionička kit-ajkula na svetu debitovala u Šangaju

(Espreso/Telegraf/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.