NEZAPAMĆENI SKANDAL U HRVATSKOJ: Sveštenik PRIZNAO da je ZLOSTAVLJAO 13 DEČAKA, sad se pravda na BIZARAN NAČIN
Foto: Profimedia

HOROR

NEZAPAMĆENI SKANDAL U HRVATSKOJ: Sveštenik PRIZNAO da je ZLOSTAVLJAO 13 DEČAKA, sad se pravda na BIZARAN NAČIN

Hrvatski mediji Nacional piše da je Špehar, nekadašnji visoki crkveni velikodostojnik i bivši rektor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Rijeci, koji im je, kako pišu, u subotu, 20. maja, priznao svoje zločine

Objavljeno: 12:08h

Riječki nadbiskup Mate Uzinić priznao je su sveštenici i crkveni službenici činili gnusno seksualno nasilje nad decom. Pomenuo je i jedan od najšokantnijih slučajeva u istoriji - slučaj sveštenika M.Š. koji je optužen za zlostavljanje 13 dečaka uzrasta od 6 do 13 godina.

Hrvatski mediji Nacional piše da je M.Š, nekadašnji visoki crkveni velikodostojnik i bivši rektor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Rijeci, koji im je, kako pišu, u subotu, 20. maja, priznao svoje zločine, piše Jutarnji list.

„Sveden sam na status laika nakon što sam zamolio Svetog oca da to učini umesto mene jer se više nisam osećao dostojnim da budem sveštenik, pošto sam u mladosti, za kratko vreme, počinio one zločine koji su u potpunoj suprotnosti sa tim. Niko nije kriv niti saučesnik u mojim zločinima. Počinio sam ih i strašno mi je žao žrtava mojih zlih dela. Ne preostaje mi ništa drugo nego da ih iz dna duše zamolim da meni i svojim najmilijima, ako je ikako moguće, oproste sve rane koje sam im naneo i zamolim Boga da, pre svega, izleči sve one rane koje sam naneo, i da zamolim Crkvu za oproštaj što sam bio nedostojan nje, njenog poverenja u mene i svešteničkog poziva“, napisao je M.Š u odgovoru Nacionalu.

Nacional tvrdi da je ovo priznanje, kao i njihovo otkrivanje brojnih drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja i pedofilije u riječkim, splitskim i zadarskim crkvenim krugovima, razlog zašto je Uzinić sada odlučio da se oglasi.

Tvrde i da je riječki nadbiskup dve godine znao da njegovi sveštenici čine strašne pedofilske zločine i da su uništili živote na desetine maloletnika, ali je to uporno prećutkivao.

Uzinić je u ponedeljak u saopštenju izneo neke bolne detalje o slučaju M.Š.

„Sveštenik M.Šp. (1953) optužen je 2016. za seksualno zlostavljanje maloletnika 1992. godine. U vreme podnošenja prijave, optuženi je predavao na Bogosloviji u Rijeci. Otvorena je istraga u kojoj se optuženi izjasnio krivim. Naređeno mu je da zabrani vršenje vlasti koja proističe iz svetog reda, javno služenje misa i otpuštanje svih crkvenih službi, uključujući i nastavu na univerzitetu. O svemu je obaveštena Kongregacija za nauk vere. Pre pet godine pojavile su se nove optužbe protiv njega i istraga je ponovo otvorena. Optuženi priznaje da je više slučajeva bilo u godinama 1987-1988, 1992-1993, a moguće i 1994. Reč je o ukupno 13 dečaka od 6 do 13 godina. Zatim je sveštenik M.Šp. lično prijavio policiji za razvratne radnje prema deci i maloletnicima. Takođe je zamolio Svetog oca za oproštaj od bezbračnosti i otpusta od sveštenstva, koje mu je uručeno 13. decembra 2018. godine. Kao arhiepiskop koadjutor kada sam preuzeo službu, poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u vezi sa ovim slučajem. Rečeno mi je da je M.Šp. zatražio i dobio oproštaj od svešteničkih obaveza i celibata i da je predmet nakon toga arhiviran. O ovom slučaju sam obavestio i Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci, uz napomenu da je kvalifikacija dela koju je priznao optuženi M.Šp. tokom kanonskog procesa, teža od one koju je naveo u prijavi policiji; da nije bilo optužbi za kasniji period od 1994. do 2018. godine i da to nije ispitano u kanonskoj istrazi, te da se zbog težine krivičnog dela ne može isključiti mogućnost kasnijeg izvršenja krivičnih dela. Otpuštanjem iz svešteničkog staleža M.Šp. nije više pod jurisdikcijom Riječke nadbiskupije. Koliko znamo, trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskim manastiru u molitvi i pokajanju“, rekao je u „riječki nadbiskup“.

Bonus video:

01:58

NASILJE BEZ VIDLJIVIH TRAGOVA: Žrtve se PLAŠE da PRIJAVE nasilnika - Glavni problem nedostatak podrške? (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.