"BIO JE ČUDAN ZVUK, KAO DA JE NEŠTO POKVARENO": Očevici izneli nove detalje pada aviona u Hrvatskoj
Pad aviona / Ilustracija, Foto: EPA/TOCANTINS STATE FIREFIGHTERS HAN

tragedija

"BIO JE ČUDAN ZVUK, KAO DA JE NEŠTO POKVARENO": Očevici izneli nove detalje pada aviona u Hrvatskoj

Uviđaj je dovršen, a sada se prikupljaju informacije kako bi se utvrdio uzrok pada

Objavljeno:

Holandsko ministarstvo potvrdilo je da su putnici u palom avionu bili Holanđani. Uviđaj je gotov, sad kreće istraga o tome što se dogodilo i zašto se nije aktivirao padobran.

Vozilo pogrebnog poduzeća samo je potvrdilo ono što se naslućivalo - u padu nizozemskog aviona kod Male Kapele poginuli su svi putnici. Irena Golubić Rajković, zamenica javnog tužioca u Karlovcu, rekla je da je avion u spaljenom stanju zbog materijala.

- Prilikom pokušaja izvlačenja ljudskih ostataka još se dodatno deformisao. Od kontrole leta ćemo dobiti radarski zapis i transkript komunikacije - dodala je, piše Danas.hr.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Profimedia

Uviđaj je dovršen, a sada se prikupljaju informacije kako bi se utvrdio uzrok pada. Da li je pilot tražio pomoć, zašto se nije aktivirao padobran, da li je Mala Kapela bila u planu leta? Istražitelji treba da odgovore na sva ta pitanja.

Glavni istražitelj avionskih nesreća Darko Petrin pojasnio je da će od kontrole leta dobiti radarski zapis i transkript komunikacije.

- Onda ćemo znati što se dogodilo. U ovom trenutku to ne mogu reći - poručio je.

Bio je čudan zvuk kao da je nešto bilo u kvaru

Mesto nesreće kod Malog Makovnika nalazi se blizu tunela Mala Kapela. To je nepristupačan teren s blagom padinom i visokim stablima. Avion su videli stanovnici obližnjeg mesta među kojima je i Ivica Vidoš iz Modruša.

- Nije išao visoko. Išao je dosta nisko, a i bio mi je čudan zvuk kao da je nešto bilo u kvaru - rekao je Vidoš.

Stanovnik Slaven Besedić rekao je da je bila magla.

- Ovaj deo je obično u oblaku u ovo doba godine, ali je jako nisko preleteo avion - dodao je. Josip Josipović iz Modruša nije video da je avion pao, ali je čuo.

Mladen Žilić, šef Javne vatrogasne službe Ogulin, rekao je da je sama lokacija nesreće bila na nepristupačnom mestu.

- Može se samo ljudskom nogom. Svi alati i oprema su nošeni do mesta nesreće od pristupne lokacije - rekao je Žilić.

Inače, ovaj model aviona "Cirrus SR20" manji je sportski avion, među skupljima u svojoj kategoriji te pogodan za neiskusnije pilote. Stručnjak za avijaciju Alen Šćuric pojasnio je da je reč o savremenom i izuzetno dobrom avionu za pilote amatere.

- Ima užasno puno automatike i to može biti mač sa dve oštrice. Kada imate puno automatike, puno opreme i kvalitetnu opremu koja vas menja kao pilota, možete onda biti uvereni da ste bog koji može sve - dodao je.

Pali avion putovao je u grupi od osam aviona, a sada istražitelji pokušavaju stupiti u kontakt sa ostalima.

O svemu je obavešteno holandsko Ministarstvo spoljnih poslova. Nakon uviđaja, sutra će policija izvlačiti avion sa mesta nesreće.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.