"OVO NISAM DOŽIVEO U SVOJIH 87 GODINA": Hrvati u čudu - reke NIGDE, ali oko njih sve POD VODOM!
Poplave, Foto: Profimedia

NE ZNAJU KAKO SE OVO DEŠAVA

"OVO NISAM DOŽIVEO U SVOJIH 87 GODINA": Hrvati u čudu - reke NIGDE, ali oko njih sve POD VODOM!

Posle desetak minuta začula se grmljavina, praćena jakim pljuskom, koji je ubrzo prešao u kišu

Objavljeno:

Na putu od Svetog Roka do Gračaca zadesilo nas je nekoliko komada grada, koji je odmah zamenila jaka kiša, zatim se sunce probilo kroz oblake.

Posle desetak minuta začula se grmljavina, praćena jakim pljuskom, koji je ubrzo prešao u kišu. Zastala je, ponovo je zasijalo sunce, a onda je ponovo počela da pada kiša. Sve se ovo dešavalo jutros od 7.30 do 10.30 u Gračacu, za samo tri sata kao da su se promenili – ne tri dana, već tri godišnja doba.

U Novom naselju 2, gde je "plutalo" oko 25 od 50 kuća izgrađenih 2005. godine za doseljenike iz Bosne i Hercegovine, malo se lakše diše, jer je vodostaj od juče pao za oko 70 centimetara. Meštani su u čudu – reke nema, ali oko njih ima mnogo vode.

- Кako je odbraniti kada je bukvalno izlazila iz zemlje, sa brda, sa svih strana. Ovo nije prva kiša koja je pala, ali nam se to nikada nije desilo. Izgleda da je nešto pošlo naopako u prirodi, ali opet treba nešto da se uradi da ne poplavi svakih šest meseci – kaže nam meštanin Žarko Andrić.

Došao je kod komšije Gorana Topalovića, u čijoj je kući bilo 30 santimetara vode, a ona se tokom noći povukla. Garaža je potpuno pod vodom na nivou od 1,5 metara, kao i sav njegov alat, kosilica, freza i druge dragocenosti.

U prvoj poplavi u kući je bilo 25 centimetara manje. Meštani svedoče da je prvi put voda otišla mnogo brže.

Poplave u Hrvatskoj
Poplave u Hrvatskoj foto: Printscreen/Twitter/@segvic_vesela

Sada je za samo sat vremena poplavilo naselje, a počelo je da se povlači tek kada je veliki bager počeo da kopa Oteretski kanal. Bili smo svedoci kako je voda velikom brzinom u bujicama napuštala naselje Novi.

Ovome se, međutim, nikako ne raduju retki stanovnici Graba, sela na Ličkoj magistrali, u čija dvorišta upravo ova voda ulazi. Baka Ana Jakšić, koja u polju ima košnice sa pčelama, primetila je jutros da je vodostaj u porastu i nadala se da će problem biti gotov. Iako nije bila poplavljena, sada se plaši da bi mogla biti.

- Ovo nisam doživeo u svojih 87 godina. Ne znam kako se sve ovo dešava. Voda svuda opada, ali sada nam se diže – kaže baka Ana, a prenosi "Jutarnji list".

Bonus video:

01:58

Poplave u Prijepolju

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.