MESEČNA KOLIČINA KIŠE PALA U SAMO DVA DANA: Poplave napravile problem KOMŠIJAMA, ovde je NAJKRITIČNIJE (FOTO/VIDEO)
Poplave u Bihaću, Foto: Printscreen/Facebook/Grad Bihać

VODA PRETI KUĆAMA

MESEČNA KOLIČINA KIŠE PALA U SAMO DVA DANA: Poplave napravile problem KOMŠIJAMA, ovde je NAJKRITIČNIJE (FOTO/VIDEO)

Tokom noći punjene su vreće sa peskom i dostavljane građanima kojima je bilo potrebno za odbranu od vode

Objavljeno:

Situacija je teška na području Bihaća. Voda preti kućama. Kiša od sinoć ponovo pada ne samo na području grada, već na području kompletnog Unsko-sanskog kantona.

Najteže je u naselju Kulen Vakuf, prenosi Srpskainfo.

– Najteža situacija u Bihaću je u Mesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 cm, sad je 10 cm manji – kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite, prenosi Srpskainfo.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj.

U jednom delu Mesne zajednice “Pokoj” prekinuta je putna komunikacija za pešake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz reku, a voda je još juče ušla u pomoćne objekte.

Tokom noći punjene su vreće sa peskom i dostavljane građanima kojima je bilo potrebno za odbranu od vode.

– Obavljeno je dostavljanje vreća sa peskom po pozivu u nekoliko MZ. Meštani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečiji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta – saopšteno je na stranicama Gradske uprave, piše N1.

Oglasile se sirene u Sanskom Mostu

Iza građana Sanskog Mosta teška je noć. Ipak u odnosu na prognoze, stanje je za sada stabilno. To potvrđuje i šef Civilne zaštite Said Ramić koji kaže da im je protekla noć donela nekoliko intervencija koje su podrazumevale dostavljanje peska i vreća za zaštitu ugroženim građanima.

I načelnik ove opštine Faris Hasanbegović kaže kako je Sana tokom noći nekoliko sati bila u stagnaciji, ali je zbog obilnih padavina počela da raste. Ipak i dalje je ispod kritične tačke. Stanje na pritokama je, kaže, bolje nego juče i značajno su opale.

– Imamo do 15 domaćinstava koja su zaplavljena i u kojima je voda ušla u prizemlja – rekao je Hasanbegović. Ipak reč je o domaćinstvima do kojih je voda došla prvog dana borbe sa posledicama obilnih kiša 14. maja.

Zbog intenzivne kiše i rasta vodostaja u Sanskom Mostu sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće, a u 22 časa oglasile su se i sirene, a proglašeno je stanje opšte pripravnosti, piše N1.

Pala mesečna količina kiše u samo dva dana

U regionu Novog Grada i Prijedora pao je mesečni prosek kiše u samo protekla dva dana. Vodostaji reka Une i Sane su kvoti redovne odbrane od poplava.

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đurđević podseća da kiša u maju pada svaki dan, a da je slična situacija bila i u aprilu.

– Nažalost, mi u Hidrometeorološkom zavodu ne vidimo stabilnost situaciju u nekom narednom vremenu – rekla je Đurđevićeva, gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Ona je navela da su najavljene padavine obilnijeg intenziteta do sutra, naročito na zapadu i u Hercegovini. U četvrtak i petak stabilnije, ali bez sunca. Od vikenda će biti toplije vreme, ali i dalje sa padavinama.

Vodostaj Save naglo raste

Vodostaj Save i dalje raste. Jezivi prizori mutne i velike reke stižu iz Gradiške.

- Sava kao more - navodi se u komentarima.

Bosna i dalje ispod kvote redovne odbrane od poplava

Reka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema tim podacima, nivo Bosne jutros u 7.30 iznosio je 139 centimetara, u 2 časa bio je 112 centimetara, a u 1 čas 104 centimetra.

Najveći vodostaj reke Bosne izmeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

Bonus video:

01:58

Poplave u Prijepolju

(Espreso/ Blic/ N1/ RTRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.