DEČAK SA AUTIZMOM PRETRPEO ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI: Slikali ga golog u školskom wc-u, haos u Hrvatskoj!
Škola, Foto: EPA, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

katastrofa

DEČAK SA AUTIZMOM PRETRPEO ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI: Slikali ga golog u školskom wc-u, haos u Hrvatskoj!

Ona je objasnila da je njen sin tokom školskog odmora otišao u toalet na malu nuždu

Objavljeno:

Sve do početka drugog polugodišta prošle godine 13-godišnji autistični dečak sa istoka Hrvatske pohađao je redovnu nastavu i napredovao iz dana u dan. Međutim, toga dana je telefonski poziv njegove asistentkinje u nastavi, koja mu je pomagala da lakše savlada gradivo, promenio puno toga u životu dečaka, ali i njegovih roditelja.

Jedan čuvao stražu dok je drugi slikao

– Sin je kao i svakog dana normalno otišao u školu da bi me popodne, mislim nakon četvrtog školskog sata, nazvala asistentkinja i rekla da se nešto dogodilo. Kazala mi je da će me svakako kontaktirati i iz škole, ali da ona oseća dužnost da mi prva javi. Uglavnom, moj sin je u toaletu škole doživeo seksualno zlostavljanje, a onda i virtualno zlostavljanje – rekla je dečakova majka, koja ne krije kako je i dalje, iako je prošlo više od godinu dana, uznemirena zbog toga.

Ona je objasnila da je njen sin tokom školskog odmora otišao u toalet na malu nuždu. Pri tome je spustio pantalone i donji veš kada ga je, tako golog, dve godine stariji dečak fotografisao mobilnim telefonom. U svemu tome pomagao mu je njegov prijatelj koji je ispred čuvao stražu da neko ne naiđe. Radi se o dvojici dve godine starijih učenika iste škole koji su potom fotografije iz toaleta, uz ružne i uvredljive komentare, objavili na društvenim mrežama. Ubrzo potom, a na prijavu roditelja, kako kaže majka, u slučaj su se uključili ne samo škola i školske službe nego i Prosvetna inspekcija, Agencija za obrazovanje…

– Posebno sam razočarana stavom škole jer su mi govorili da je sve u redu, čudili se šta ja hoću, tvrdili da je škola preduzela sve što može i slično. Ja bih iskreno da se ništa od toga nije dogodilo, ali na žalost jeste. Razgovarala sam i sa radnicom Centra za socijalni rad, ona je ceo slučaj prijavila policiji koja se takođe uključila u slučaj. Oni su otkrili da nema više fotografija, da su izbrisane, što se tumači kao pokušaj prikrivanja dokaza – u jednom dahu je rekla majka.

Kako je vreme prolazilo, tako su i roditelji dolazili do novih saznanja prema kojima proizilazi da se sve to nije dogodilo slučajno. Tvrdi da su dva starija dečaka nedeljama, pa i mesecima, pratili kada će dečak biti bez asistentkinje u nastavi kako bi svoj plan sproveli u delo. Ona je rekla i kako su usledili problemi sa dobijanjem dokumenata iz škole, jer roditelji nisu više želeli da im sin pohađa tu školu u blizini dece koja su mu tako nešto uradila. Trebalo je nekoliko meseci da majka dobije potrebne dokumente, a dobila ih je tek nakon što je najavila da će pozvati sve medije. Kako god, dečak je posle nekoliko meseci, a za to vreme nije išao u školu, prebačen u drugu obrazovnu ustanovu.

Međutim, posle svega što je doživeo u školi, ubrzo je kod dečaka počela regresija, agresivnost, nespavanje, bunt, buđenje, plač… Počeo je da govori “Ja nisam glup”, “Neću više ići u školu”… Kad bi i slučajno prolazio pored svoje bivše škole, to bi kod njega izazvalo reakcije. Utvrđeno je i da je zbog svega proživljenog nazadovao.

Slučaj je završio na sudu

– Nismo imali izbora, morali smo da ga ispišemo iz škole u kojoj se više nije osećao sigurno i zaštićeno. Posle svega toga postavlja se pitanje da li je to bio prvi takav slučaj i šta je još sve tamo doživeo. Mi samo želimo da on bude srećan i zadovoljan. Trebalo je da prođu meseci da postane stabilniji – ističe majka koja je u međuvremenu tužila školu.

Kontaktirali smo i direktora škole u kojoj se sve dogodilo. On nam je kazao da ne poriče da je došlo do nemilog događaja, ali tvrdi da je on kao direktor preduzeo sve što je mogao i trebao u ovom slučaju.

– Preduzeli smo sve što smo mogli i sve što smo radili u skladu je sa propisima i protokolima. I prosvetna inspekcija utvrdila je da je sve učinjeno prema propisima, za šta mi je izdala i Rešenje. Ubrzo su obrisane sporne fotografije, a učenicima koji su to uradili izrečena je primerena kazna. Iskoristio sam sve potrebne alate i sada je na višim instancama da to reše – rekao je direktor.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.