IVAN JE SILOVAO I UBIO ANĐELU (17): Svirep ZLOČIN i dalje PROGANJA porodicu, JEDNA STVAR ih posebno MUČI (FOTO)
Hrvatska policija, Foto: Nebojša Mandić

zločin koji potresa

IVAN JE SILOVAO I UBIO ANĐELU (17): Svirep ZLOČIN i dalje PROGANJA porodicu, JEDNA STVAR ih posebno MUČI (FOTO)

Zašto je i na koji način ubijena? Da li je u tome učestvovao još neko, pitanje je

Objavljeno:

Jedna dlaka sa kojom se nije moglo ništa jer je bez korena i pokrivač, ćebe uzeto iz "renoa 4" ubice Ivana Bulja (60) mesecima kasnije, nakon što je to zna koliko puta oprano, praktično su bili jedini materijalni dokazi u slučaju ubistva hrvatske srednjoškolke Anđele Bešlić u martu 2002. godine.

Zašto je i na koji način ubijena? Da li je u tome učestvovao još neko, pitanje je koje - bez obzira na pravosnažnu presudu ubici Ivanu Bulju - više od dve decenije muči porodicu 17-godišnje devojke iz Suhača kraj Sinja. Naime - tačan način, mesto i vreme smrti srednjoškolke do danas su misterija i nikad nisu u potpunosti razjašnjeni jer se Ivan Bulj branio da je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, nehotice naleteo na Anđelu Bešlić i usmrtio je.

Anđela je, međutim, mesec dana kasnije pronađena gola, bez odeće i prekrivena grmljem. Pre smrti je silovana. Telo je u nepristupačnom kamenjaru pronašao prolaznik koji je šetao psa.

Jezivo ubistvo devojke ponovo je dospelo u centar pažnje u Hrvatskoj nakon što je porodica Ivana Bulja zatražila njegovo uslovno puštanje na slobodu.

Bulj je do sada iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine zatvorske kazne, na koju ga je osudio Vrhovni sud Hrvatske, smanjivši za 5 godina kaznu Županijskog suda u Splitu. Na slobodu bi trebalo da izađe 10. april 2024, ali ako sud udovolji željama njegove porodice, na slobodu bi mogao i ranije. Krajem januara je iz strogog zatvora u Glini premešten u kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Turopolju.

Na suđenju je presudan detalj za presudu bio njegov neverodostojan alibi da je kobne večeri bio sa suprugom u poseti prijateljima. Ona je svedočila drugačije - da je Ivan bio napolju, a ona kući sa decom i Bulj je osuđen na 22 godine zatvora.

Svedok: "Video sam Anđelu kako pešači uz put i reno 4"

Prema rekonstrukciji zločina, devojka je posle koncerta u kasnim satima pešačila državim putem D-1 prema svojoj kući u selu Suhač kod Sinja, a 300-tinak metara od kuće presreo ju je, strpao u automobil i ubio Ivan Bulj. Njeno telo bacio je u šikaru.

Jedan od svedoka te noći video je Anđelu Bešlić kako hoda uz put i automobil "reno 4 "parkiran nedaleko od nje, u sporednoj ulici. Pedesetak metara dalje iz smera Vrlike u susret mu je došao automobil svetle boje s dugim svetlima. U retrovizoru je svedok video da je auto "odsečeno" otraga i da ima treći "stop" na stražnjem vetrobranskom staklu. Taj svedok dao je izjavu policiji, koja je i njega poligrafski proveravala.

- Istraga je jadno sprovedena. Pa ako je osuđeni Bulj priznao da je ubio moje dete, mogao je onda da prizna i gde je sakrio njenu odeću. Zašto bi to skrivao? Malo je tu dokaza. Malo. Ivana su osudili bez dokaza, a i Pavla su sada oslobodili jer nema dokaza - rekao je Ivan Bešlić, Anđelin otac, pre nekoliko godina za 24sata Express.

I dok porodica ubice Ivana Bulje traži da on ranije bude pušten iz zatvora, jer je odležao 21 od 22 godine zatvorske kazne, porodica Anđele Bešlić ne želi ni da čuje za takvu mogućnost. Prema presudi, ubica bi trebalo da bude pušten na slobodu 10. aprila 2024. godine. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu sa 27 na 22 godine.

Porodica Bešlić, u najmanju ruku, smatra da je aljkava policijska istraga ključna za oslobađajuću presudu Pavlu Bulji, rođaku ubice Ivana Bulje. Bolovao je od raka i preminuo 2020. godine kao beskućnik u Splitu.

Otac ubijene sam krenuo u istragu

Naime, Ivan Bešlić, otac ubijene Anđele je tokom istrage sumnjao da mu se osvetio policijski inspektor, koji je proganjao njegovu stariju ćerku dok je radila kao konobarica, ali nije uspeo da to dokaže.

Činjenica je, međutim, da način i detalji Anđeline smrti nikada nisu do kraja razjašnjeni i da je bilo očiglednih propusta tokom istrage. Tvrdilo se da je skinuta, silovana i potom ubijena, ali njena odeća nikada nije pronađena. Ubica im je sve vreme hodao ispred nosa - Anđelin otac i osumnjičeni Ivan Bulj sretali su se u hotelu Alkar tokom potrage i rukovali se kao poznanici. Prema rečima upućenih, materijalnih dokaza sa mesta zločina gotovo da nije bilo.

Videvši da policijska istraga mesec dana tapka u mestu, očajan što sumnjaju u njega, Anđelin otac Ivan sam je s prijateljima istraživao zločin. Saznao je da se uz nestanak kćeri spominjao zelenkasti "reno 4" bez registracija što je odmah dojavio policiji.

- Tu mi je nešto sumnjivo jer prvog dana kad sam saznao za "reno 4" koji bi mogao imati veze s nestankom moje kćeri u policiji su mi odmah rekli da je to vozilo jednog sinjskog policajca - pričao je Bešlić.

Ivan Bulj se policiji predao u alkoholisanom stanju nakon što je saznao da mu je Anđelin otac na tragu. On je, naime, vozio zeleni "reno 4".

- Od prvog dana policija u Sinju nešto je zataškavala. Uz već osuđenog ubicu Ivana Bulja umešan je još neko, ali ko? (...) Zbog aljkavosti policije sam sam sproveo istragu i bio sam osumnjičen da sam ubica svog deteta. Hteli su da „zataškaju“ to ubistvo. Bio sam jedini osumnjičeni dok je nismo našli mrtvu. Siguran sam da bih i danas bio nevin u zatvoru da nisam svojom istragom „nanjušio” njenog ubicu – rekao je Ivan Bešlić pre 13 godina.

Ivan Bulj bio je inače direktor Radio Sinja i član Hrvatske hršćanske demokratske unije.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.