DEČAKU (5) DALI KRVNI DERIVAT ZARAŽEN BAKTERIJOM: Lečili ga od zloćudne bolesti, a PREMINUO zbog infekcije!
Bebino stopalo, Foto: Profimedia

detalji užasa

DEČAKU (5) DALI KRVNI DERIVAT ZARAŽEN BAKTERIJOM: Lečili ga od zloćudne bolesti, a PREMINUO zbog infekcije!

U lečenju ponovne pojave bolesti primenjena je odgovarajuća hemoterapija druge linije kojom je ponovo postignuto povlačenje bolesti pa je nastavljeno sa davanjem tzv. visokodozažne terapije

Objavljeno:

Petogodišnje dete preminulo je pošto je u Klinici za dečje bolesti Zagreb primilo krvni derivat zaražen bakterijom ešerihijom koli.

Prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku sastavljenom povodom obdukcije tela dečaka, on se lečio u Klinici za dečje bolesti Zagreb zbog metastatskog meduloblastoma, jedne vrste tumora mozga.

- Pošto je primio koncentrat filtriranih i ozračenih trombocita, dolazi do progresivnog pogoršanja opšteg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno pre pogoršanja zdravstvenog stanja, izolovana ešerihija koli, prenosi Danica.hr.

- Spoljnim i unutrašnjim pregledom, dodatnim patohistološkim analizama i na osnovu podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičnog šoka nakon uzrokovane infekcije - navodi se u zapisniku.

Sudsko-medicinski veštaci navode kako je dečak iz Zagorja bolovao od zloćudne bolesti centralnog nervnog sistema, dakle od jedne vrste tumora mozga koja se tipično javlja u ranoj dečjoj dobi.

- Bolest je lečena na uobičajeni način: tumor je uklonjen operativnim zahvatom nakon kog je sprovedena hemoterapija prve linije. Postignuta je remisija bolesti koja je potrajala do oktobra druge godine, kada se bolest ponovo javila sa slikom metastaza u kanalu kičmene moždine.

U lečenju ponovne pojave bolesti primenjena je odgovarajuća hemoterapija druge linije kojom je ponovo postignuto povlačenje bolesti pa je nastavljeno sa davanjem tzv. visokodozažne terapije. Dalji terapijski plan uključivao je autolognu transplataciju perifernih matičnih stanica.

Naglo pogoršanje

Hemoterapija predstavlja optimalan, ali ujedno i agresivan oblik lečenja jer sredstva koja se primenjuju u okviru protokola terapije oštećuju, osim tumorskih, i stanice organizma, među kojima i koštanu srž. Posledica toga za bolesnika je pojava brojnih nuspojava, što je bilo vidljivo i kod dečaka.

Nuspojave koje su se manifestovale bile su tretirane na odgovarajući način. Jedan od terapijskih postupaka bilo je i davanja krvnog derivata – koncentrata trombocita. On je predstavljao nadoknadu za manjak trombocita koji dovodi do sklonosti krvarenju. Predmetni krvni pripravak je primenjen u martu 2018. godine.

Neposredno nakon njegove primene, nastupilo je naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta, pa je on kasnije umro - ističu veštaci.

Sud je u utorak utvrdio kako je “do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom ešerihijom koli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzionu medicinu i da je on već kontaminirani krvni derivat izdao Kliničkoj bolnici Zagreb".

Odšteta milion kuna

Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog derivata i smrti dečaka starog pet i po godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno – posledična veza.

Dakle, upravo je primanje krvnog derivata kontaminiranog bakterijom ešerihijom koli kod dečaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog otkazivanja organa i na kraju i do smrti”, zaključio je danas sud.

Četvoročlanoj porodici dosuđena je odšteta od milion kuna (oko 138.000 evra) koju mora da plati Hrvatski zavod za transfuzionu medicinu iz Zagreba. Osim toga, mora im podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 evra) troškova postupka.

Na odštetu se obračunavaju kamate od maja 2018. godine. Postane li presuda pravosnažna, ukupna odšteta s kamatama mogla bi da iznosi više od 1,5 miliona kuna. Zavod za transfuzionu medicinu verovatno će se žaliti na danas izrečenu nepravosnažnu presudu.

03:40

LJUDIMA NAPRAVILI PAKAO OD ŽIVOTA! Zbog vidovite Zorke preminulo DETE OBOLELO OD RAKA, ovako je manipulisala roditeljima

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.