"SKUPLJI I OD METROPOLE": Hrvatica Marija se VRATILA u zavičaj i ZAPREPASTILA se CENAMA, 1 STVAR je posebno ŽIVCIRA
Split, Foto: Profimedia

cene u hrvatskoj

"SKUPLJI I OD METROPOLE": Hrvatica Marija se VRATILA u zavičaj i ZAPREPASTILA se CENAMA, 1 STVAR je posebno ŽIVCIRA

Život u ovom gradu je puno skuplji nego u hrvatskoj metropoli

Objavljeno:

Živimo u vremenima kada je sve skupo, a u poslednjih godinu dana, cijene gotovo pa svakodnevno rastu. Eksplozija cena dogodila se i na tržištu nekretnina, gde su cene kvadrata drastično skočile.

Prema posednjim podacima državnog zavoda za statistiku, cena kvadrata u Hrvatskoj u proseku je viša za 573 evra, a najskuplji stanovi u Hrvatskoj su u Splitu. Cena kvadrata u tom gradu kreće se između tri do osam hiljada evra, s time da u nekim delovima, na primer na Bačvicama, "penthouse" se prodaje i do 11 hiljada evra po kvadratu, javlja HRT.

Kupujete li stan u Splitu, za nekih 50-ak kvadrata morat ćete iskeširati od 180 do 300 hiljada evra. No, nisu samo stanovi u Splitu skupi. Ako ćemo uporediti cene u Splitu i Zagrebu, u Splitu je život puno skuplji nego u hrvatskoj metropoli.

'Sve je skuplje nego u Zagrebu'

Splićanka Marija nekoliko je godina živela u Zagrebu, a prošle se godine zbog posla vratila u svoj rodni grad. Ono što u posednje vreme primećuje jeste da život u Splitu mesečno košta puno više nego što ju je koštao u Zagrebu.

"Sve je skuplje nego u Zagrebu, od hrane u dućanima do hrane u restoranima", govori nam naša sugovornica.

Hrvatska
Hrvatskafoto: Profimedia

"Večera za dvoje s pićima će teško biti ispod 50 evra, a za izlaske sve zavisi", dodaje. "Split ima dobrih burger barova, fast fudova i nekih 'hole in the wall' mesta za koje znamo mi lokalci, pa nama to i izađe na neku normalnu cenu", kaže, dodajući da ona za izlazak potroši sigurno 70-ak evra, a nekada i više.

Visokim cenama u gradu često kumuju i visoki najmovi prostora u kojima posluju. "Onima koji imaju neke poslove u centru je najam toliki da jednostavno moraju imati više cene. Meni se čini da je to jedan veliki začarani krug u kojem zapravo i nema puno pohlepe, nego su se jednostavno svi troškovi toliko nakupili da se drugačije i ne može", pojašnjava nam.

Što se tiče toliko nam ljubljene kafe koju Hrvati vole ispijati, u Splitu je ona sada u proseku dva evra, a ima i manjih mesta gde je i jeftinija. "Uvek si ti sam taj koji bira gde će izaći i koliko potrošiti. Kafa se uvek može skuvati i doma, ali mislim da se ne treba odricati manjih životnih zadovoljstava", iskrena je.

Splićanka nije mogla doći k sebi nakon što je dobila račun za kafu, a posebno ju je iz takta izbacio jedan detalj: ‘Nećeš je ni dobiti‘.

600 evra za 50 kvadrata

Što se tiče najma stana, Marija govori da je prosečna cena najma nekih 600 evra za stan od 50-ak kvadrata. "Razmišljala sam da se preselim i nisam uspela naći garsonjeru ispod 400 evra plus režije", kaže nam. Ipak, kada govorimo o Splitu, ali i svim drugim gradovima koji se nalaze na moru, valja na umu imati jednu drugu, jako važnu stvar.

"Stanova ima jako puno, ali dobar deo njih, što je i razumljivo, iznajmljuje se leti turistima. Tako se zaradi puno više, a onda mesečni najam tih stanova ide samo u zimskom periodu", kaže nam, dodajući da je to privatno vlasništvo te da niti gard niti država nisu o tome promišljali.

Bonus video:

00:13

SPLIT OVACIJAMA POZDRAVIO PIKSIJA: Stojković čestitao jubilej Simovcima, na regionalno finale stigao i Aleksandar Čeferin! (VIDEO)

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.