POČELO SUĐENJE OCU KOJI JE TRESAO BEBU DO SMRTI: Jakov imao 2 meseca kada ga je UBIO, pretrpeo JEZIVE POSLEDICE
Beba, Foto: Profimedia

HOROR U HRVATSKOJ

POČELO SUĐENJE OCU KOJI JE TRESAO BEBU DO SMRTI: Jakov imao 2 meseca kada ga je UBIO, pretrpeo JEZIVE POSLEDICE

Ujutro tog kobnog dana, bebina majka je sa drugim sinom otišla u grad

Objavljeno: 16:19h

Jakov je bio samo dva meseca i šest dana kada mu je srce prestao da kuca na odeljenju za pedijatrijske medicine, 30. marta 2022. godine.

Završio je u bolnici u komi tri dana pre toga, jer ga je otac divljački tresao. Кonkretno, 24-godišnji Đ.U. je tresao bebu do te mere da je prestala da diše. Zbog niza užasnih posledica - od krvarenja u mozgu do krvarenja u očnoj duplji - bebin otac završio je iza rešetaka.

Na početku suđenja u Okružnom sud u Velikoj Gorici Đ.U. je rekao da se ne smatra krivim. Međutim, suđenje se zaglavilo na samom početku, jer je optuženi odlučio da otkaže punomoć advokatu kojeg je prethodno izabrao.

U suprotnom, optuženom preti kazna od tri do 15 godina zatvora, a prema optužbi, nemile scene su se dogodile prošlog 27. marta u podstanarskom stanu u jednom gradu u Zagrebačkoj županiji. Tog kobnog dana je, kako su pisali hrvatski mediji, čim je primetio da beba ne diše i da je u nesvesti, otišao je kod komšinice da je zamoli da pozove hitnu pomoć. Dok je čekao dolazak lekarske ekipe, odlučio je da se ne pridržava uputstava medicinskog osoblja, čime je propustio hitnu neophodnu reanimaciju.

Ujutro tog kobnog dana, bebina majka je sa drugim sinom otišla u grad. Sa sobom je ponela suprugov mobilni telefon, a po povratku kući oko 18 časova dočekali su je Hitna pomoć i njen suprug.

Ambulantna kola
Ambulantna kola foto: Damir Dervišagić

- Muž je držao dete u ruci. Pitala sam ga šta se desilo, a on mi je rekao da je pravio hranu za dete i odjednom je ono počelo da plače i prestalo je da diše. Otišao je kod komšije da pozove hitnu jer sam imala njegov mobilni telefon. Rekao mi je da je slušao uputstva lekara na telefonu, da je stavio dete na levu stranu i masirao srce. Кada sam došla u bolnicu, pustili su me da vidim sina koji je bio na medicinskoj opremi. Pokušali su da ga ožive, ali su mi posle tri-četiri dana rekli da nisu uspeli. Beba je bila nepovređena - rekla je tužiocima majka preminulog deteta. Na pitanje da li je beba ikada pala sa kreveta, kaže da nije, jer je krevetac bio visok oko 20 centimetara, a na podu je bio debeo tepih.

Ali setila se jedne epizode ​​kada je njihov drugi sin izvukao bebu iz krevetića. Inače, o svom suprugu ima samo reči hvale, pa je tužiocima otkrila da je on uvek bio pažljiv prema deci, pomagao joj da ih odgaja, kupao ih i brinuo o njima.

– Posle ovog događaja, druga dva sina smeštena su u Dom u Nazorovoj. Osećam se užasno jer deca stalno pitaju kada će kući - zaključila je majka preminule bebe, koja svakodnevno posećuje decu.

Radnik Hitne pomoći, koji je nakon poziva u vezi sa onesvešćenim detetom izašao na mesto intervencije, otkrio je da je hitnu na prozoru dočekala komšinica.

Ambulantna kola
Ambulantna kola foto: Damir Dervišagić

- Кomšinica sa prozora nam je rekla da smo kasno stigli. Dete je ležalo na leđima u sobi. Otac nije bio kooperativan, nije odgovarao na pitanja. Čim smo utvrdili da beba nema otkucaje srca, pristupili smo reanimaciji. Postojao je blagi puls, ali nije pulsirao. Mislili smo da se hrana zaglavila u disajnim putevima, što je slučaj kod male dece, ali je dete povraćalo dok nas nije bilo, a deo sadržaja je bio ružičaste boje, najverovatnije kolostrum. Otac je rekao da je dete vrištilo i odjednom je prestalo da vrišti. Pitao sam oca da li je možda beba nekontrolisano pala, ali on je rekao ne. Beba nije disala sve dok nije predata Hitnoj pomoći, a sećam se da su me kasnije zvali iz odeljenja intenzivne nege da pitaju da li znam nešto o detetovom hematomu na glavi - prisetio se bolničar.

Dete je na kraju mehanički ventilirano, ali uprkos svim medicinskim naporima, brzo su se razvili znaci moždane smrti.

Veštačenjem je utvrđeno da je dete umrlo nasilnom smrću usled krvarenja unutar moždanih ovojnica i oštećenja mozga, najverovatnije usled snažnog tresenja deteta, što je rezultiralo naglim naizmeničnim trzajnim pokretima glave uz rotacione pokrete.

Tačnije, reč je o situaciji kada odrasla osoba trese dete dok ga drži u rukama, a glava se više puta silovito zabacuje unazad, klati se, a strukture tkiva se rastežu i krvni sudovi pucaju.

Beba
Bebafoto: Profimedia

U medicini, opisano dejstvo odgovara tzv sindromom uzdrmanog deteta, a prisustvo krvarenja na sve tri veoma karakteristične lokalizacije (mozak, retina i meka tkiva očne duplje i kičmene moždine) apsolutno isključuje mogućnost, po mišljenju stručnjaka, bilo kakvog drugog mehanizma njihovog nastanka, kao npr. ispadanje deteta iz ruku dok ga nosi ili pada sa kreveta . Što se tiče površinskih povreda u vidu sitnih posekotina na nadlaktici i preponama, one su mogle nastati dejstvom tupe mehaničke sile slabog intenziteta, na primer, kao što je dejstvo noktiju izvršioca pri tresenju, ali moguće je, s obzirom na dalji tok događaja, da su izazvani i dok je medicinsko osoblje pružilo intervenciju.

Sažetak kompletne dokumentacije je da je beba bila izložena činu nasilničkog postupanja uz upotrebu grube fizičke sile, a isključena je slučajna pojava povreda, piše "Jutarnji list".

Inače, pomenuta porodica je bila na lečenju u Centru za socijalni rad, a CSS se optuženim bavio od rane mladosti – još kao školarac činio je krivična dela i boravio u popravnim ustanovama.

(Espreso/Blic/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.