DA LI ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ IMA VEZE SA ONIM U TURSKOJ? Evo šta je PRAVA ISTINA!
Ruševine, Foto: MUP

OTKRIVAMO

DA LI ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ IMA VEZE SA ONIM U TURSKOJ? Evo šta je PRAVA ISTINA!

Potres koji se dogodio pre 10 dana u Turskoj previše je daleko da bi mogao prouzrokovati potrese na rasednim sistemima u Hrvatskoj

Objavljeno:

Potres od 4,8 stepeni po Rihteru, koji je u 10:47 sati zatresao Hrvatsku pokrenuo je spekulacije i strahove da bi mogao biti povezan sa nedavnim razornim potresom u Turskoj.

Ipak, to nije istina. Naime, područje oko Rijeke seizmički je aktivno pa se u njemu potresi slične jačine kao što je današnja mogu očekivati svakih 15-ak godina.

"Potres u Turskoj je predaleko"

Potres koji se dogodio pre 10 dana u Turskoj previše je daleko da bi mogao prouzrokovati potrese na rasednim sistemima u Hrvatskoj.

"Rasedi u Turskoj i Hrvatskoj nisu ni na koji način povezani. Pomak na jednom ne može gotovo nikako da utiče na pomake u drugom", rekao je za Index hrvatski seizmolog dr sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Vatrogasci u Turskoj, Zemljotres, Turska, Vatrogasci
foto: MUP

"Pogotovo se to ne može dogoditi u tako kratkom razdoblju. Između Turske i Hrvatske ima oko 1.500 km. Nakon nekog većeg potresa sistem prirodno nastoji da se vrati u ravnotežu. U tom procesu on može da poveća naprezanja na nekom drugom rasedu. Međutim, taj proces je vrlo spor i može trajati hiljadama godina. Čak i tako jak potres kakav se dogodio u Turskoj ne bi trebalo da utiče na zbivanja u Hrvatskoj, čak ni u takvom procesu. Mogao bi eventualno da utiče regionalno", dodao je seizmolog.

Kada je reč o bližim rasedima, na primer onim kod Siska i kod Zagreba, neka korelacija može da postoji, ali i tu povezanost potrebno je istraživati da bi se potvrdila.

"Teško je odrediti koji su mehanizmi delovali u potresima u Hrvatskoj, ali u ovom slučaju ne može biti veze s Turskom", dodao je Stipčević, naglasivši kako današnji potres nije mogao da uzrokuje neke ozbiljnije štete.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.