ZEMLJOTRES U TURSKOJ BIO PET HILJADA PUTA JAČI OD ONOG U ZAGREBU: To nije sve, nakon razornog dana, sledi NASTAVAK!
Šteta u Turskoj, Foto: EPA/REFIK TEKIN

TRESLO SE

ZEMLJOTRES U TURSKOJ BIO PET HILJADA PUTA JAČI OD ONOG U ZAGREBU: To nije sve, nakon razornog dana, sledi NASTAVAK!

U Turskoj se očekuje nastavak seizmičkih aktivnosti

Objavljeno:

Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket rekao je da se u Turskoj nakon današnjeg raznog zemljotresa ne očekuje mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti.

"Nisam optimista da će se brzo smiriti. Ovo je trusno područje, tromeđa tri vrlo aktivne tektonske ploče i tu je bilo očekivano potres maksimalne magnitude do 8 stepena po Rihteru. Ali 7.8 i 7.5 u jednom danu, to je strašno", rekao je za HRT.

Zemljotres u Turskoj, Zemljotres
foto: EPA/DENIZ TEKIN

Na pitanje je li uobičajeno da potres traje više od jedne minute, Fiket je rekao da je to kod ovakvih potresa uobičajeno jer se ne radi o jednoj tački na kojoj se dogodio potres, nego o velikom području dugačkom više od 200 kilometara i 25 kilometara širokom.

"Potres u Turskoj bio je pet i nešto hiljada puta jači od onog u Zagrebu", odnosno 120 puta jači nego potres u Petrinji, naglasio je Fiket.

Zemljotres, Zemljotres u Turskoj
foto: EPA/REFIK TEKIN

Na pitanje može li potres u Turskoj izazvati podrhtavanje tla u Hrvatskoj, seizmolog Fiket rekao je da je to daleko odatle i da nema direktne veze.

"Sve tektonske ploče su u stalnom kontaktu. Nema potresa stalno, nego samo kad se gibanje tih ploča spreči i kad se nakupi energija koja se u jednom trenutku oslobađa. Ovo je daleko od nas i nema direktne veze. Energija koja se oslobodila može podstaknuti potrese tamo gde napetost postoji i gde je u labilnoj ravnoteži, ali na ovoj udaljenosti nikakva se direktna veza ne očekuje", zaključuje Fiket.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.