BROJ MRTVIH U TURSKOJ I SIRIJI PREŠAO 6300: Ugroženo najmanje 23 MILIONA LJUDI!
Zemljotres u Turskoj, Foto: IHA agency via AP

posledice zemljotresa u turskoj i siriji

BROJ MRTVIH U TURSKOJ I SIRIJI PREŠAO 6300: Ugroženo najmanje 23 MILIONA LJUDI!

Objavljeno: 19:47h
Liveblog
19:47h

BROJ MRTVIH U TURSKOJ I SIRIJI PREŠAO 6300: Ugroženo najmanje 23 MILIONA LJUDI! 

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji povećao se na 6.326, javlja Si-En-En.

Broj poginulih u Turskoj popeo se na 4.544, saopštila je dans turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama.

U Siriji je broj poginulih povećan na 1.782.

13:40h

EK: Skoro 1.200 spasilaca EU otišlo u Tursku, pomažemo spasavanje i u Siriji

Evropska komisija je najavila da produžava pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa koji je pogodio ove dve zemlje.

Nakon što je Turska aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU, 19 država članica EU (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka , Slovenija i Španija), zajedno sa Albanijom i Crnom Gorom, ponudili su timove u koordinaciji sa Koordinacionim centrom EU za hitne slučajeve i turskim vlastima, saopštila je Evropska komisija.

"25 timova za potragu i spasavanje kreću u najteže pogođena područja u Turskoj da pomognu na terenu, a 11 od ovih timova je već stiglo. Pored toga, dva medicinska tima su poslata preko Mehanizma civilne zaštite EU da pruže hitnu zdravstvenu pomoć pogođenim osobama. Ukupno je iz evropskih zemalja ponuđeno 1.185 spasilaca i 79 pasa tragača", kažu u Komisiji.

Koordinacioni centar EU za reagovanje u vanrednim situacijama takođe je sastavio tim EU za civilnu zaštitu od stručnjaka iz 11 država članica, koji su raspoređeni u Tursku da podrže operacije.

Što se tiče Sirije, EK navodi da je Brisel u kontaktu sa svojim humanitarnim partnerima na terenu i da finansira humanitarne organizacije koje sprovode operacije potrage i spasavanja, istovremeno pružajući podršku za vodu i kanalizaciju i distribuciju ćebadi i higijenskih potrepština u pogođenim područjima.

Oni takođe procenjuju nivo štete i potrebe unutar, kako bi prilagodili svoj odgovor.

13:06h

Crveni krst Srbije otvorio račun za pomoć stanovništvu Turske i Sirije

Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres, a sredstva koja građani uplate na račun biće korišćena prema najprioritetnijim potrebama ugroženog stanovništva.

Namenski račun je: NLB Komercijalna banka AD Beograd

Br. računa: 205-32824-71

Poziv na broj: 6046-355 0000

12:55h

Erdogan: Vanredno stanje u 10 gradova, broj žrtava porastao na 3.549

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je, prema najnovijim informacijama, broj mrtvih porastao na 3.549, te da se u 10 gradova pogođenih zemljotresom proglašava vanredno stanje na tri meseca.

Pomoć u potrazi i spasavanju ponudilo je 70 zemalja, kaže Erdogan, prenosi Rojters.

U planu je otvaranje hotela u Antalijskoj oblasti kako bi se obezbedio privremeni smeštaj za ljude pogođene zemljotresom.

12:02h

Unicef: Strahuje se da je stradalo više hiljada dece

Strahuje se da je u najvećem zemljotresu i naknadnim potresima u Turskoj i Siriji poginulo više hiljada dece, saopštio je Unicef.

"Zemljotresi koji su pogodili južnu Tursku i severnu Siriju juče rano ujutru, možda su usmrtili više hiljada dece", rekao je novinarima portparol Unicefa Džejms Elder.

Ističe da još nije moguće utvrditi tačan broj dece koja su stradala u potresu.

10:54h

SZO: Brine nedostatak informacija iz pojedinih oblasti

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je da je SZO posebno zabrinuta zbog toga što iz nekih oblasti Turske i Sirije nisu stigle nikakve informacije o posledicama razornog zemljotresa, prenosi Rojters.

"Mapiranje štete je jedan od načina da shvatimo gde treba da usmerimo našu pažnju," rekao je Gebrejezus na sastanku Izvršnog odbora SZO u Ženevi.

10:27h

Crveni polumesec: Dostavićemo pomoć u sve pogođene regione u Siriji

Sirijski Crveni polumesec spreman je da dostavi pomoć u sve regione, uključujući one koji su pod kontrolom opozicije, saopštili su čelnici te organizacije na pres-konferenciji.

Pomoć će biti dostavljena uz pomoć agencija Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

U međuvremenu, iz Kancelarije UN za humanitarna pitanja saopštili su da je prekogranična pomoć iz Turske u Siriju zaustavljena, te da se ne zna kada će se nastaviti zbog logističkih razloga.

09:58h

UN: Najsnažniji zemljotres u poslednjih 80 godina

Ujedinjene nacije saopštile su da je jučerašnji zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio južnu Tursku, bio najsnažniji zemljotres u toj zemlji u više od 80 godina.

09:48h

Potpredsednik Turske: Broj mrtvih porastao na 3.419

Broj mrtvih u Turskoj porastao je na 3.419, saopštio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj, prenosi Rojters.

Ističe da vremenski uslovi otežavaju da pomoć stigne u Tursku.

Zaustavljeno je kretanje ka i od Hataja, Kahramanmaraša i Adijamana, osim za pomoć i spasilačka vozila, navodi Oktaj.

Spasilačke operacije su fokusirane na te tri provincije i na Malatiju, dodao je Oktaj.

09:21h

Sirija, broj žrtava premašio 1.600

Najmanje 1.602 osobe poginule a na hiljade je povređeno u Siriji, pokazuju najnoviji podaci vlasti i spasilaca, prenosi Rojters.

Državna agencija Sana prenela je da je 812 osoba mrtvo, a da je 1.449 povređeno u provincijama Alepo, Latakija, Hama, Idlib i Tartous, koje su pod kontrolom vlade.

U severozapadnim delovima Sirije, koji su pod kontrolom opozicije, stradalo je najmanje 790 ljudi a 2.200 je povređeno. Očekuje se da će taj broj dramatično da raste, saopštio je spasilački tim "Belih šlemova".

U zemljotresu jačine 7,8 jedinica Rihtera urušeno je hiljade zgrada, uključujući stambene blokove i bolnice.

09:00h

Potres na istoku Turske

Zemljotres jačine 5,7 jedinica Rihtera pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Zemljotres se dogodio na dubini od 46 kilometara, prenosi Rojters

07:52h

Ambasador Marković za RTS: U kontaktu smo sa građanima Srbije, nema informacija da je bilo ko stradao

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković rekao je za RTS da je u toj zemlji od posledica zemljotresa, prema zvaničnim podacima, nastradala 2.921 osoba, a da je povređeno 15.834 ljudi. Srušeno je 6.217 stambenih objekata.

"Što se tiče naših državljana, nemamo nikakve informacije, ni zvanične, ni nezvanične da je bilo ko stradao ili se nalazi među povređenima. Na kontaktu smo sa našim građanima koji se nalaze u oblasti Gazijantepa, kojih nema puno, ali sa svakim od njih smo u ličnom kontaktu i niko nam nije prijavio, niti iz zemlje, niti odavde da je neko u bilo kakvoj opasnosti, što je dobra vest", naveo je ambasador Marković.

Istakao je da je ambasada kontaktirala sa svim građanima Srbije čije su telefone imali i lično ih pozivali kako bi se informisali o njihovom statusu i napomenuo da na jugu Turske živi oko 30 državljana Srbije.

07:46h

Turska, broj žrtava porastao na 3.381

Broj mrtvih u Turskoj porastao na 3.381, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

07:25h

Turskoj stiže pomoć iz brojnih zemalja

Kina će uputiti pomoć Turskoj u iznosu od 40 miliona juana, odnosno 5,49 miliona evra za sanaciju posledica razornog zemljotresa, javila je kineska državna televizija CCTV.

07:17h

Stotine porodica zarobljeno ispod ruševina na severozapadu Sirije

Ističe vreme da spasemo stotine porodica koje su zarobljene ispod urušenih zgrada, kaže za Rojters Raed el Saleh, čelnik službe civilne odbrane pod kontrolom sirijske opozicije.

Ističe da je na severozapadu Sirije neophodna hitna pomoć "belih šlemova" u spasavanju.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.