DETALJI KRVAVOG ZLOČINA U ZAGREBU: Pijan je dan ranije NAJAVIO ŠTA NAMERAVA, imao zabranu prilaska ženi i deci
Goran Knežević, Foto: facebook

užas

DETALJI KRVAVOG ZLOČINA U ZAGREBU: Pijan je dan ranije NAJAVIO ŠTA NAMERAVA, imao zabranu prilaska ženi i deci

Ombudsmanka za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić pokrenuće istragu o tome da li su institucije podbacile u slučaju svirepog ubistva 1,5-godišnjeg deteta u zagrebačkom naselju Kozari i pokušaja ubistva 42-godišnje žene

Objavljeno:

Goran K. (43) je u sredu u Zagrebu sekirom ubio devojčicu (1), a njenu majku D.P. (42) teško povredio u kući u zagrebačkom naselju Kozari putevi. Posle zločina Goran je skončao pod točkovima kamiona na auto-putu A3, nedaleko od Kosnice, pod koji se bacio i tako oduzeo sebi život.

Nakon što je u četvrtak iz KB Dubrava stigla zabrinjavajuća vest o stanju teško povređene majke, za koju su se borili hirurzi, juče se njeno stanje stabilizovalo i, prema izjavama lekara, nije životno ugrožena.

Procedura nadzora koja sledi biće, po svemu sudeći, složena jer je, koliko smo uspeli da rekonstruišemo, više posla bilo i sa policijom i sa Centrom za socijalni rad u slučaju Kneževića i njegove bivše supruge.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su i Knežević i njegova bivša supruga na lečenju u Centru za socijalni rad. Izveštaji ili naznake izveštaja od jednog bivšeg supružnika do drugog su se javljali naizmenično. Policija je, u skladu sa zakonom, Kneževića tri puta procesuirala zbog ovih prijava, prvo za prekršajne, a potom i za krivične.

Sekira
foto: Profimedia

Međusobne optužbe

Najpre je policija 2016. godine pokrenula prekršajni postupak protiv Kneževića zbog nasilja u porodici. Godinu dana kasnije, 2017. godine, ponovo je prijavljen, ovog puta krivično, zbog pretnje da će naneti štetu nevenčanoj supruzi, a policija ga je predala pritvorskom nadzorniku, što znači da mu policija nije dozvolila da se brani sa slobode u predstojećem postupku.Godinu dana kasnije, 2018., Knežević je prijavio nevenčanu suprugu zbog pretnji, ali je ubrzo povukao prijavu. Dve godine kasnije, krajem jula 2020. godine, nevenčana supruga ponovo je prijavila Kneževića za dva krivična dela: ugrožavanje i povredu prava deteta. Na osnovu ovih prijava, policija ga je uhapsila, a potom je i on predat pritvorskom nadzorniku. Upravo zbog ovih optužbi sud je Kneževiću izrekao zabranu prilaska njegovoj nevenčanoj supruzi i njenoj deci, koja je trajala od sredine decembra 2020. do marta 2021. godine, kada je ukinuta.

Knežević je, koliko je poznato, poštovao tu meru. Mediji nisu uspeli da saznaju da li je u tom postupku osuđen ili oslobođen. Iako nije bilo daljih krivičnih prijava, u avgustu prošle godine Centar za socijalni rad prijavio je policiji da postoje indicije da su oba bivša supružnika pretila jedno drugom, ali su oboje izjavili da pretnje nije bilo. Sve do te kobne srede uveče.

Ukinute mere

Dan posle stravičnog zločina komšije, koje su i dalje u šoku, rekle su nam da je među njima „uvek bilo tuča“. Štaviše, posvađali su se prethodnog dana, u utorak, ali komšije to nisu prijavile policiji jer su se, kažu, „navikle”.

Komšije kažu da je redovno dolazio, a živeo je svega nekoliko kuća dalje.

– Odjednom su se pojavila brojna policijska kola i dva ekipe Hitne pomoći. Čuo sam i ranije tuču na putu, ali to je ovde normalno, nismo ni pomišljali da ovako nešto može da se desi. Evo, sad mi suze na oči kad shvatim šta se desilo. Da sam to mogao nekako da sprečim – rekao je jedan od komšija.

Drugi pak, kažu da je Knežević osuđen za nasilje i imovinske delikte, ali da se uglavnom ponašao normalno. On se, međutim, navodno danima opijao i najavljivao šta će da radi u lokalnom kafiću, ali ga nisu shvatili ozbiljno jer „takvi su kad piju”.

Noću je nosio naočare za sunce i vikao na mobilni

Poslednje sate pred krvavi pohod Goran je proveo u kafiću na Kozarskim putevima. Supruga vlasnika, koja je zamolila da ne dajemo informacije, kaže da je on tamo zalazio retko, najviše dva do tri puta godišnje. - Bio je veoma nervozan te večeri. Videla sam da nosi naočare za sunce. Uvek ih je nosio, i danju i noću. Šetao je po kafiću, pričao je na nečiji mobilni, videlo se da je ljut, ali nisam razumela zašto – rekla je ona. Ona kaže da već duže vreme poznaje žrtvu D.P., ali niko ne zna zašto je tačno došlo do sukoba.

(Espreso/Alo/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.