STIŽU NOVE PROMENE ZA PENZIONERE U 2023: Ovo je jako bitno da svi dobro znamo!
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

penzije

STIŽU NOVE PROMENE ZA PENZIONERE U 2023: Ovo je jako bitno da svi dobro znamo!

Nova, tzv. švajcarska formula plus, prema oceni Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta Srbije, dobar je kompromis između onoga što je ekonomski održivo i onoga što se smatra društveno pravičnim

Objavljeno:

Penzionerima u Srbiji od ove godine primanja će se usklađivati po tzv. švajcarskoj formuli plus. To znači da će indeksacija penzija zavisiti od toga koliko iznosi učešće novca neophodnog za isplatu penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Prema novoj formuli obračuna, sve zavisi od toga da li je novac za isplatu penzija manji od 10 odsto BDP-a ili je veći od 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ukoliko je učešće manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati prema kretanju neto plata, a ukoliko učešće iznosi između 10 i 10,5 odsto, usklađivaće se kao i do sada, odnosno u procentu koji predstavlla zbir polovine iznosa inflacije i kretanja neto plate. Ukoliko učešće penzija u BDP-u bude 10,5 odsto ili više, primanja najstarijih će se usklađivati samo sa inflacijom.

Povišica penzija od 12,1 odsto, koja penzionerima sleduje ove godine od isplate januarske penzije, dobijena je primenom prvog modela jer penzije u BDP-u trenutno učestvuju sa 9,5 odsto.

Nova, tzv. švajcarska formula plus, prema oceni Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta Srbije, dobar je kompromis između onoga što je ekonomski održivo i onoga što se smatra društveno pravičnim, odnosno očekivanja građana koliko bi penzije trebalo da iznose i na koji način da se indeksiraju.

Kako je istakao, takvo rešenje moći će da zaštiti primanja penzionera i u uslovima visoke inflacije.

- Na taj način penzije potpuno prate kretanje plata kada padnu ispod 10 odsto BDP-a, a u ekonomski izazovnijim vremenima, kada penzijski rashodi pređu tu granicu, koja se smatra odgovarajućom ne samo za Srbiju nego i zemlje regiona, indeksiraju se sa standardnom švajcarskom formulom - naglasio je Altiparmakov.

Penzija sa 63 godine i šest meseci

Pored novog načina indeksiranja penzija, i rasta primanja, u ovoj godini penzionere očekuje još jedna novina. Ona se, naime, odnosi samo na žene, jer za njih od 1. januara važi nova starosna granica za odlazak u penziju.

Naime, od ove godine žene mogu biti penzionisane sa navršene 63 godine i šest meseca života. Do 31. decembra 2022. pripadnice nežnijeg pola mogle su da idu u penziju sa 63 godine i četiri meseca života. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti, i iznosi minimum 15 godina.

Ova pravila ustanovljena su 2014, od kada se svake godine pomera naviše starosna granica za pripadnice nežnijeg pola za penzionisanje. Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju tada su omogućile da se za žene svakog 1. januara menjaju uslovi za penziju. Po pravilu, starosna granica za penzionere pomera se u rasponu od dva meseca do šest meseci godišnje.

Kako je predviđeno izmenama zakona od pre osam godina, tako će biti sve do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, identično kao muškarci.

Kada je reč o muškarcima, uslovi za penzionisanje, barem zasada, neće se menjati, pa će granica za njihov odlazak u penziju ostati na 65 godina starosti.

I kod prevremene penzije izmene

Nova pravila važe i ukoliko građani žele da idu u prevremenu penziju, a promena se u ovom slučaju odnosi i na muškarce i na žene. Od 1. januara muškarci mogu da idu u prevremenu penziju sa ravno 60 godina života i 40 godina staža. Kod žena je takođe potrebno 40 godina staža, ali nešto manje godina života – 59 godina i šest meseci.

Od 2024. godine i za prevremenu penziju pripadnici oba pola biće izjednačeni jer će se od tada starosna granica za žene pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog perioda redovno uplaćivali doprinose.

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.