PENZIONERKA ZBOG NAIVNE GREŠKE OSTALA BEZ 6.000 EVRA: Nije pazila i platila SKUPU CENU
Penzionerka / Ilustracija, Foto: Profimedia

PENZIONERKE NA METI PREVARE

PENZIONERKA ZBOG NAIVNE GREŠKE OSTALA BEZ 6.000 EVRA: Nije pazila i platila SKUPU CENU

Sporni račun na koji je nigerijskom zavodniku uplatila novac otvoren je 20. marta 2019. te ugašen 22. jula 2020.

Objavljeno:

Lažni američki vojnici već nekoliko godina u virtuelnom svetu osvajaju usamljena ženska srca, ali samo s jednim ciljem - da od lakovernih žena, koje osvoje slatkorečivošću i fotografijama, "izmuzu" novac. Ni Hrvatice već godinama ne ostaju ravnodušne na njihovu zavodljivu romantiku.

Jednom takvom "šarmeru" nije odolela ni jedna penzionisana Karlovčanka koju je ta nepromišljena avantura u konačnici koštala 6.000 evra teškog kredita. Iako mnogi "zavodnici" ostanu nepoznati, njen nije imao tu sreću. Reč je o državljaninu Nigerije sa italijanskom adresom, Džeriju Okateu (26), koji joj se predstavio kao oficir američke vojske u Avganistanu Entoni Gibson, piše Jutarnji list.

Poruke među njima su se zahuktale u junu 2020. godine. Ona je na Fejsbuku prihvatila njegov zahtev za prijateljstvom. Komunicirali su preko Mesindžera te ju je uverio da među njima vrcaju iskrice. No ubrzo joj je prodao svoju unapred skovanu priču. Tražio je njenu adresu kako bi joj poslao svoje dokumente i novac koji na povratku iz Avganistana ne može da ponese sa sobom u SAD. Na kraju mu je poslala svoje podatke i email adresu, a on je zatražio 6.000 evra od nje kako bi podmirio troškove dostave. Bilo je to 30. juna 2020. kada mu je uplatila novac koji je on podigao i nikad joj se više javio nije. Optužen je za prevaru, a karlovačko tužilaštvo za njega traži godinu dana zatvora.

Penzionerka / Ilustracija
Penzionerka / Ilustracijafoto: Profimedia

Džeri Okata ispitan je u Italiji na osnovu izdatog ebvropskog istražnog naloga.

"Bio sam vlasnik računa u banci Intesa San Paolo koji sam zatvorio u julu 2020. jer me je bankovna službenica u tri navrata zvala na mobilni pozivajući me da moram da potpišem papir za vraćanje novca koji mi je uplaćen na račun. To sam učinio i zamolio je da mi račun zatvori. Vratio sam karticu i otvorio račun u drugoj banci. Nemam aplikaciju na mobilnom pa sam transakcije na računu proveravao povremeno odlaskom na bankomat. Za te čudne uplate sam saznao tek nakon poziva iz banke. Svoje podatke nikada nikome nisam davao, a živim u stanu u vlasništvu zajednice Nebo i Zemlja koji delim sa još tri osobe. Tako da ne mogu isključiti da je neko od njih prekopavao moje stvari", branio se pred italijanskim istražiteljima Okata.

Naveo je pritom i da nikada gospođu, koja mu je uplatila 6.000 evra, upoznao nije, a kamoli da je čuo za Entonyja Gibsona, muškarca kojeg je navodno glumio. Zbog protoka vremena nije mogao da se seti ni da li mu je ikakav novac vraćen kad je zatvarao račun, no napomenuo je kako nije imao običaj da ostavlja velike iznose novca na računu.

Nasamarena Karlovčanka se, pak, s grčem prisetila poznanstva sa "američkim vojnikom".

"Entoni mi je rekao da je pred kraj svoje misije u Avganistanu i da je pred penzijom. A kako sam i ja u penziji, ta me poruka zainteresovala. Mislila sam da bi bilo dobro upoznati ga i možda ostvariti neki normalan odnos. Poslao mi je svoju fotografiju i napisao da mu je supruga poginula u saobraćajnoj nesreći. Kazao je i da ima sina koji mu puno znači. Poruke su mi godile, u njima smo obećavali jedno drugom ljubav i planirali zajednički život, a s obzirom na to da sam i ja ostala bez supruga par godina ranije, bila sam spremna da potražim utehu u nekom drugom", prisetila se žrtva ljubavne prevare.

Podigla kredit da mu da pare

Kad joj je kazao da bi ona trebalo da mu preuzme dokumente i novac, te sve sačuva dok joj on ne svrati u posetu na putu prema SAD-u, kako bi se i lično upoznali, nije se dvoumila.

"Tražio je 6.000 evra kao troškove dostave. Rekla sam mu da nemam toliko, ali je insistirao pa sam otišla u banku, podigla kredit i uplatila mu novac na račun na ime Džeri Okata. Nisam ga pitala ko je taj čovek, da bi mi nakon nekoliko dana na e-mail stigla poruka iz Londona u kojoj mi je tražio još 15.000 evra pa opet 70.000 evra. Na to nisam pristala pa mi je sa njegovog profila Entoni Gibson stigla poruka da će doći u Hrvatsku i uništiti mene i porodicu ako mu ne uplatim novac. Bilo me je strah jer sam tek tada videla da ne znam s kim imam posla", zaključila je žrtva "američkog vojnika" koja se odmah posle toga obratila policiji za pomoć.

Sporni račun na koji je nigerijskom zavodniku uplatila novac otvoren je 20. marta 2019. te ugašen 22. jula 2020., dakle 22 dana nakon što mu je leglo njenih 6.000 evra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.