EVO KAKO "OPERIŠU" PENZIONERE U SRBIJI ZA VELIKU LOVU: Ne nasedajte na ovu NOVU PREVARU, sve je OTKRIVENO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Ana Paunković, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

EVO KAKO "OPERIŠU" PENZIONERE U SRBIJI ZA VELIKU LOVU: Ne nasedajte na ovu NOVU PREVARU, sve je OTKRIVENO! (FOTO)

Naime, kako je podeljeno na platformi Redit, osmišljena je mahinacija čija su meta starija populacija

Objavljeno:

Juče je javnost u Srbiji uznemirila vest da internetom kruži popularna prevara koja se zasniva na tome da građanima izlazi oglas za električni trotinet po ceni samo od 235 dinara.

Ipak, kada odlučite da naručite, sa kartice će vam biti skinuto 17 evra.

Naime, kada odlučite da naručite pomenuti trotinet na mejl vam stiže potpuno novi link koji vodi do stranice gde treba da platite, a tih 235 din se pretvara u 17 evra.

Mahinacije u vezi sa onlajn kupovinom električnog trotineta preplavile su internet, a u pitanju je lažni sajt. Ipak, ukoliko ostavite podatke skinuće vam novac sa platne kartice.

Električni trotinet
foto: Printscreen Youtube / AuthenTech - Ben Schmanke

Na staru se još nije zaboravilo, a nova prevara već kruži Fejsbukom.

Naime, kako je podeljeno na platformi Redit, osmišljena je mahinacija čija su meta starija populacija.

Kako se vidi na fotografiji, napravljena je lažna stranica Banke Poštanska štedionica i sponzorisana objava u kojoj se navodi da se poklanjaju Dina kartice.

"Poklanjamo svim korisnicima DINA KARTICE! Prvih 50 kojih se jave dobijaju duplo od onoga što imaju na kartici! Sve što trebate uraditi je: like, share, pošaljite poruku ZELIM+ iznos koji imate. Napomena: minimalan izos za dupliranje je 5000, a a maksimalan 5.000.000. Srećno. Srdačan pozdrav", piše u objavi lažnog profila.

Korisnici Redita ostavili su brojne komentare ispod ove objave:

"Bila je uklonjena, pojavila se nova. Takodje se pojavila reklama za TV za 235din, Giga pipusti stranica sa 19 pratilaca... Ocigledno im dobro ide cim prave nove stranice i placaju FB reklamu";

"Nije ovo nikakva prevara, samo budalastina. Stranica samo skuplja lajkove, i vlasnik ce posle samo da je proda";

"Ako imaš nula duplaju ti jos jednu nulu.Kako su providni sa lazima", glase neki od komentara.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

Lažni komentari, veliki broj lajkova i pratioca otežava građanima da shvate da je u pitanju prevara.

"Za ovaj sajt nije lako uočiti da je prevara. Jedna od stvari koja može da upadne u oči je to što na stranici stoji internet adresa - url, kada kliknemo na nju dobijemo neku veliku adresu, to bi trebalo da nam bude neki prvi signal da se radi o nečemu potencijalno sumnjivom", priča stručnjak za IT bezbednost Luka Milinković i dodaje:

"Blokada kartice je uvek dobar korak, jer podatke koje smo uneli, ako je kartica neaktivna ne mogu se iskoristiti. Svaki put kada pretpostavimo da smo prevareni dobar je korak blokirati karticu. Bezbednije je uzeti novu karticu", priča stručnjak, piše Nova S.

Da bismo bili sigurni da neće doći do novih nedozvoljenih transakcija, uvek je bolje uzeti novu karticu. Takođe, karticu možete privremeno blokirati ukoliko niste sigurni da li ćete biti prevareni, dok ne utvrdite autentičnost stranice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.