"NE SVIRAJ, PLAKAĆU": Ovo se u Hrvatskoj sve češće viđa, šta mislite kako bi prošlo kod nas u Srbiji? (FOTO)
Devojka, Foto: Profimedia

URNEBESNO

"NE SVIRAJ, PLAKAĆU": Ovo se u Hrvatskoj sve češće viđa, šta mislite kako bi prošlo kod nas u Srbiji? (FOTO)

Upozorenje i molba drugim vozačima

Objavljeno: 12:59h

Na hrvatskim ulicama sve češće se mogu videti poruke koje vozači stavljaju na zadnja stakla kola kako bi upozorili druge učesnike u saobraćaju da je reč o mladom vozaču, piše Večernji list.

Nekad jednostavno piše „Mladi vozač!“, kao na automobilu nedavno snimljenom na šibenskom području, čija je fotka podeljena na stranici Prometne zgode i nezgode.

Nekad je malo intimnije – jedna mlada vozačica tako je nasmejala vozače na ulicama Zagreba porukom: „Tek sam položila! Ne sviraj. Plakaću“.

Ipak, ispostavilo se da „lepa reč“ pomaže – i u saobraćaju.

„Neko veče u Zagrebu ugledah mladu devojku kako me iz auta do mog ponizno i sramežljivo pita može li se ubaciti. Upadaj, pokažem joj, na šta mi je uzvratila ekstremno zahvalnim osmehom iz kojeg se iščitavala gomila olakšanja. Tad već shvatih da je puno stresa prisutno. A onda se prestrojila i video sam ovo”, napisao je autor fotografije.

Ovaj trend izazvao je dosta pozitivnih reakcija i sigurno je da bi i kod nas, posebno na ulicama Beograda, mogao da smanji tenziju – ne samo kao upozorenje drugim vozačima da budu pažljiviji jer je vozač još nedovoljno iskusan, već i kao apel na njihovo razumevanje i saosećajnost prema toj mladoj osobi za volanom.

„Možda bi trebalo po zakonu neke nalepnice da se stave na aute za vozače koji imaju manje od 2-3 godine vozačkog iskustva?“, jedan je od predloga s mreža.

Inače, brojne države imaju zakonom određene oznake koje mladi vozači imaju na svojim automobilima, kako bi drugi učesnici u saobraćaju znali da je reč o osobama koje su tek nedavno sele za volan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.