GNUSNO DA GNUSNIJE NE MOŽE: Počelo je suđenje Ivaniševiću, optužen da je SILOVAO PSA!
ilustracija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

GNUSNO DA GNUSNIJE NE MOŽE: Počelo je suđenje Ivaniševiću, optužen da je SILOVAO PSA!

Ako je suditi prema dopisu policije koji je na sud pristigao na kraj same rasprave, i to na šok svih prisutnih, "nepostupanje" je opravdano jer Ivanišević, kao stalno zaposleni službenik, ima imunitet

Objavljeno:

Zagrepčanin Ivor Ivanišević (46), begunac s poternice zaposlen u Evropskom parlamentu, uspešno već godinama izbegava suočavanje s optužnicom koja ga tereti da je seksualno zlostavljao jednog od svojih pasa i usput razmenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svetu s istomišljenicima.

I dok mu je na Opšinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas počelo ponovljeno suđenje nakon što je viši sud osuđujuću presudu od godine dana ukinuo, teško je prihvatiti činjenicu da briselska policija duže vreme elegantno ignorisala i ne postupa po Evropskom nalogu za hapšenje o kojem su obaveštene S.I.Re.N.E. (odeljenje unutar Službe za međunarodnu policijsku saradnju u sklopu MUP-a). Ako je suditi prema dopisu policije koji je na sud pristigao na kraj same rasprave, i to na šok svih prisutnih, "nepostupanje" je opravdano jer Ivanišević, kao stalno zaposleni službenik, ima imunitet.

- Primili smo obaveštnje u kojoj navode da Ivor Ivanišević ima imunitet i taj status onemogućava njihovim nadležnim telima da prilikom postupanja liše slobode tj. uhapse – navode iz Uprave kriminalističke policije. Zato je pred sudom novi izazov. Od Ministarstva spoljnih poslova će zatražiti kakav to tačno Ivanišević status uživa i da li je moguća skidanje imuniteta. Ovaj predmet trebalo bi iduće godine u jesen da zastari i do sada je na njemu bilo angažovano četiri sudije. Prvostepena presuda je na kraju doneta u odsutstvu optuženog, koji je od samog početka suđenja izbegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnosti.

Isti zahtev ponovio je njegov advokat na početku ponovljenog suđenja.

Policija u stanu pronašla dva šlogirana psa

Podsetimo, Ivanišević je pao nakon što je u julu 2015. godine policija intenzivno radila na hvatanju internet predatora koji su seksualno iskorišćavali decu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspešno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmenjivala dečija pornografija, iskustva, ali i načini iskorišćavanja dece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli‘ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gde je bila registrovana Ivaniševićeva kompanija. Policija mu je odmah stigla na vrata, ali je preduzetnik bio u Belgiji sve do 22. septembra kada je uhapšen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena psa pasmine Rodezijski ridžbek, od kojih je ženka Ksai Ksai Kima rođena 2008. imala genetalije pune rana, dok je muški Irungu Ajaba rođen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, kod optuženog je oduzeto i 111 DVD-a i CD-a, računar, dva mobilna telefona, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih e-mailova ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom kompanije. Gnusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na polne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Dve nedelje proveo u pritvoru

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do septembra 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog polnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno opštio sa svojom kujom kojoj je uskraćivao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog veštaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tela koje su bile toliko jake da su trajno uticale na nen život i zdravlje.

Na niz optužbi Ivanišević je, nakon hapšenja, bio bez reči. Odlučio je da se brani ćutanjem, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivicu.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posledica su infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se Ivanišević koji je u pritvoru proveo dve nedelje.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.