KAKO ŽIVE STUDENTI U SRBIJI, A KAKO U HRVTASKOJ? Evo kakve su CENE STANOVA u komšiluku, ni njima nije LAKO!
Studentski život, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić, Profimedia

KO BI REKAO

KAKO ŽIVE STUDENTI U SRBIJI, A KAKO U HRVTASKOJ? Evo kakve su CENE STANOVA u komšiluku, ni njima nije LAKO!

Kada se sve sabere, studiranje je značajan izdatak, a ako uz studije ne radite, teško da će porodice izdržati taj finansijski pritisak na budžet

Objavljeno:

Ekonomska kriza uticala je i na budžet studenata, koji ukoliko dolaze iz unutrašnjosti, moraju značajno više da izdvoje kako bi mogli da studiraju na željenom fakultetu.

Iako opcija u studentskom domu, uvek postoji, prisutna je i velika razlika u cenama za studente koji su na budžetu ili "kupuju" mesto po ekonomskim cenama.

Možemo se voditi onom, studentima je najlakše - sve što treba da urade je da uče i budžetsko mesto im je zagarantovano. Ali svako ko je nekada bio student, zna i da to baš nije tako jednostavno.

S druge strane, ako se odluče za opciju iznajmljivanja nekretnine, součavaju se sa cenama i preko 400 evra za stan koji zadovoljava najosnovnije potrebe.

Kako je u regionu?

Portal Index.hr ispitao je "studente u Hrvatskoj kako žive i kakva je njihova finansijska situacija". Evo šta su saznali.

Karla Iva Kovač (20) došla je u Osijek da studira i do skoro je živela sa cimerkom u stanu koji su plaćale samo 2.000 kuna (oko 265 evra).

Sada živi u podstanarskom stanu sa dečkom gde kiriju plaćaju 2.500 kuna (oko 330 evra).

Kako dalje priča, hrani se u menzi, što je košta oko 400 kuna (oko 50 evra) mesečno.

Da bi se izdržavala, Karla radi u službi za korisnike jednog teleoperatera i tako pokriva svoje mesečne troškove.

- Plata je ok, posebno se plaća večernji, odnosno noćni rad i rad nedeljom i praznicima. Sticajem okolnosti morala sam brzo da odrastem i osamostalim se, ali nije mi žao, radim i zaradim svoju platu, školujem se i sve to sama finansiram - priča Karla.

Na mesečni prevoz joj ode 84 (oko 11 evra) kune. Dok na izlaske skoro da ni ne troši.

- Ne trošim ni na kafe ni na izlaske, jedino na šta trošim je moja mačka Čili i to su pretežno hrana i igračke kojima ne mogu da odolim, a da ne kupim - zaključuje.

prodavnica
foto: AP

"Plaćamo stan 3.000 kuna, super smo prošli"

Mislav Maldini (20) studira geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Takođe živi sa cimerom, a stan od pedesetak kvadrata plaćaju 400 evra, odnosno svako po 200.

- Super smo prošli sa tim stanom, režije plaćamo pojedinačno po tristotinak kuna (oko 40 evra), pa je i to ok. Ispred nosa su nam tramvaji koji voze u nekoliko smerova po gradu i plaćamo 100 kuna (oko 13 evra) mesečno - objašnjava Mislav.

Kako pojašnjava, ovaj mladić koji je inače iz Zadra, cene autobuskih karata su dosta porasle.

- Nekada je znalo da sa popustom bude oko 80 kuna (oko 10 evra) Zagreb - Zadar, a sada dobro prođeš ako platiš 130 (oko 17 evra) - pojašnjava.

- Svašta sam čuo od kolega, jedan prijatelj sa cimerom van centra plaća stan 450 evra mesečno - dodaje.

Stan
foto: Profimedia / printscreen Facebook

Garsonjera od 1.800 kuna

Matea Raguž već drugu godinu živi u Zadru na diplomskim studijama žurnalistike. Prvu godinu je živela kod rodbine, a sada garsonjeru plaća 1.800 kuna (oko 240 evra).

- Sad vidim tu razliku jer živim sama i plaćam stan, a i ne čeka me gotov ručak na stolu kao prošle godine. No, tome sam težila, htela sam da se osamostalim i zapravo mi je isto dobro. Imam već 26 godina, promenila sam prvi fakultet nakon dve godine i sad ovo privodim kraju - kaže Matea koja honorarno radi u lokalnim zadarskim novinama, a u sezoni je radila u jednom hotelu. I to ne samo ovu, već svaku sezonu dosad od srednje škole.

- Da, svi mi sa juga to tako radimo, ta tri meseca leti odradimo i onda natrag na faks.

Na režije joj sada odlazi još dvestotinak kuna. Prevoz ističe kao najjeftiniju stavku jer je kartu platila oko 20 kuna (oko 2 evra) i vozi se besplatno tokom cele godine.

Kako navodi, kafe ne planira da se odrekne.

Kafa
foto: Profimedia

- Nisu jeftine, ali ne smatram ih luksuzom. U novinarstvu sam pa su to većinom kafe s kolegama nakon jutarnjeg kolegijuma ili s prijateljima sa faksa pa na kafama i kad se vidimo u menzi razmenjujemo informacije o ispitima, skripte, iskustva… Zapravo su te kafe jedan divan društveni momenat i od njih je svakako puno više koristi nego što bi se reklo kad se zbroji da na njih potrošim oko 400 kuna (oko 50 evra) mesečno", kaže ova Dubrovčanka.

Na hranu, u menzi, daje između 300 (oko 40) i 400 kuna (oko 50 evra).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.