BURA OKO SMRTI VLADIMIRA MATIJANIĆA SE NE SMIRUJE: Ovo se SADA DEŠAVA!
Vladimir Matijanić, Foto: Printscreen/Youtube/ cenzuraplus

peticija

BURA OKO SMRTI VLADIMIRA MATIJANIĆA SE NE SMIRUJE: Ovo se SADA DEŠAVA!

Stručni komitet resornog ministarstva izvijestilo je 24. avgusta kako u slučaju Matijanića, koji je umro 5. avgusta, nije bilo stručnih propusta

Objavljeno:

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je peticiju kojom traži da nova, nezavisna komisija utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih radnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti Indeksovog novinara Vladimira Matijanića, a zatražilo je i smenu ministra zdravlja Vilija Beroša.

Peticiju je od juče potpisalo više od 3000 ljudi

"Tražimo smenu ministra zdravlja zbog skandaloznog, sramotnog i neprihvatljivog ponašanja u ovom slučaju, ali i zbog rada i rezultata komisije koje je istraživalo okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića", stoji u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

"Javnost i stručnjaci izrazili su neslaganje s uvidima koje je obavilo komisije Ministarstva zdravlja, a koje je utvrdilo kako nisu pronađeni nikakvi značajniji propusti. Nakon toga se pojavila sumnja da su članovi tog komisije u direktnom sukobu interesa i da nisu ni smeli biti deo te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravlja čije bi eventualne propuste sada ovde trebali utvrđivati i ispitivati", navode u saopštenju.

Traže nezavisnu istragu i smenu Beroša

"Apelujemo na premijera da se provede temeljna, ali ova put nezavisna istraga u kojoj se neće samo 'gledati dokumentacija' i podmetati laži, nego će se ispitati živi svedoci sve strane ove priče. Neverovatno je da niko ne želi prihvatiti odgovornost za smrt kolege Matijanića, za kojeg je činjenično utvrđeno da, u četiri dana, ne samo da nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć, nego nije dobio niti zdravstveni pregled", poručili su iz HND-a.

Naime, stručni komitet resornog ministarstva izvijestilo je 24. avgusta kako u slučaju Matijanića, koji je umro 5. avgusta, nije bilo stručnih propusta. Tvrdili su da je njegova smrt bila posledica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg toka upale srčanog mišića i plućnih promena kao komplikacija osnovne bolesti koronavirusa.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.