VLADIMIR MATIJANIĆ JE UMRO PRE MESEC DANA: Šta se to DEŠAVA?
Vladimir Matijević, Foto: Printscreen/Youtube/ cenzuraplus

ko je kriv?

VLADIMIR MATIJANIĆ JE UMRO PRE MESEC DANA: Šta se to DEŠAVA?

Danima je tražio pomoć lekara

Objavljeno: 21:28h

Tačno je mesec dana od smrti kolege novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. avgusta. Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu otvorilo je slučaj odmah nakon Matijanićeve smrti, no danas se nisu stigli oglasiti na upit Indexa o eventualnim rezultatima istrage.

Poslednje oglašavanje Opštinskog državnog tužilaštva u Splitu bilo je 24. avgusta, u kojem je stajalo da još uvijek nisu zaprimili rezultate nadzora Ministarstva zdravstva. Kad ih prime, trebali bi ih predati sudskim vještacima na daljnju analizu, najavili su iz ODO-a Split.

Berošev komitet, odnosno Komitet Ministarstva zdravstva, temeljem nalaza zdravstvene inspekcije utvrdilo je da nije bilo značajnih propusta u lečenju pokojnog kolege iako je inspekcija utvrdila niz nepravilnosti.

Sve manje izgledno da je iko od odgovornih spreman priznati da zdravstveni sastav ne funkcioniše

Najavljeno oglašavanje Hrvatske lekarske komore vezano za okolnosti Matijanićeve smrti još uvek nije gotovo jer se čeka oglašavanje specijalistkinje imunologije koja jeučestvovala u lečenju. S obzirom na to da je ključna činjenica da Matijaniću u četiri dana nije pružena adekvatna medicinska pomoć, kao i da u ta četiri dana nije učestvovala imunologinja, već se nazire u kojem bi smeru moglo ići i mišljenje ove cehovske Komore.

Vladimir Matijanić
foto: Printscreen/Youtube/Cenzura

Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu predmetnu dokumentaciju o okolnostima Matijanićeve smrti uputio je i Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi donošenja mišljenja oko odstupanja medicinskih sestara i tehničara u samom slučaju, no oni su, kako su rekli iz te Komore, spremni raspravljati o postupanju medicinskih radnika samo na razini etičkog postupanja!?

Kako vreme odmiče, čini se da je sve manje izgledno da je hrvatski zdravstveni sistem spreman prihvatiti odgovornost za smrt Matijanića, koji u četiri dana ne da nije imao adekvatnu medicinsku pomoć nego nije bio ni pregledan. No, krenimo redom.

"Pišajte u lonac pored kreveta"

Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. avgusta, u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih lekara, a Hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dve autoimune bolesti. Oboleo je i od kovida.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka te kobne nedelje tražio pomoć splitskih lekara. U ta četiri dana ne samo da nije hospitalizovan nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske infektologije 2. avgusta, gde je došao sa simptomima kovida, no otpušten je kući. Dva dana kasnije, 4.avgusta, te 5. avgusta, na dan smrti, više je puta zvao splitsku infektologiju i medicinskim radnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni par koraka.

"Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" su, između ostalih, saveti koje je dobio od splitskih medicinskih radnika.

Bez odgovora zašto Matijanić nije adekvatno pregledan i hospitaliziran

Matijanić je 5. avgusta od ekipe Hitne pomoći, koja je došla u njegov dom na intervenciju, tražio da ga hospitalizuje, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome kovida". Isti tim Hitne pomoći došao je sat i pol kasnije da bi ga neuspešno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Mesec dana nakon tragičnog događaja i dalje nemamo odgovor na pitanje: Kako Matijaniću, čoveku s toliko ozbiljnih podežućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik kovida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljno i adekvatno pregledan?

O tome je diskutovalo, a na posebnoj konferenciji za novinare Ministarstva zdravstva se i oglasio Komitet tog ministarstva, koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti. Gotovo svi članovi slegli su ramenima na upit kako je moguće da Matijanić nije hospitalizovan i adekvatno pregledan. Iako nisu dali uverljiv odgovor, složili su se da je u slučaju smrti novinara Matijanića zdravstveni sastav funkcionisao bez greške.

"Nema značajnih propusta"

"Nismo uočili značajnih propusta", stoji u zaključcima Ministarstva zdravstva.

Na pitanje u čemu se manifestuje ta visoka razina zdravstvene zaštite ako je pacijent umro a da nije pregledan u četiri dana, odgovora nema. Nema odgovora ni na pitanje je li ta visoka razina vidljiva i u telefonskim razgovorima koje je Vladimir Matijanić vodio s medicinskom sestrom, koja mu je rekla da piša pored kreveta ako ne može do WC-a, i s dežurnim lekarom, koji mu je bahato poručio da se javi za pet dana, jedva mu dajući da dođe do reči.

"U tim razgovorima nije bilo stručne greške", rekao je hrvatskoj javnosti šef KBC-a Split Julije Meštrović.

Zdravstveni sistem bez greške

Članovi Stručnog komiteta koji su doneli ovaj zaključak su izvanredni profesor, specijalista infektologije Ivan Puljiz, specijalistica hitne medicine Senka Kajčić, izvanredni profesor Edvard Galić, specijalist interne medicine i uže specijalnosti kardiologije, izvanredni profesor Venija Cerovečki Nekić, specijalist obiteljske medicine, docent doktor Miroslav Mayer, specijalist interne medicine i uže specijalnosti reumatologije te Davor Mayer, specijalist sudske medicine.

Dvosatna konferencija za novinare imala je za cilj uveriti javnost da nam je zdravstvo sasvim u redu, a pacijent je sam kriv jer je umro.

Na toj konferenciji za novinare ministar Beroš rekao je kako to nije kraj priče o okolnostima Matijanićeve smrti te da treba još pričekati oglašavanje Lekarske komore i Komore medicinskih sestara. No njihovih oglašavanja ili nema ili ih neće ni biti.

Naime, kako su nas danas obavestii iz Hrvatske lekarse komore, mesec dana nakon smrti još uvek nisuprimili celokupnu zatraženu medicinsku dokumentaciju za Vladimira Matijanića.

Lekarska komora čeka imunologinju

"Komitet još čeka dokumentaciju od specijalistice imunologije, koja je takođe učestovala u lečenju", rekli sam nam danas u Lekarskoj komori.

Sama činjenica da se čeka oglašavanje imunologinje koja nije izravno sudelovala u Matijanićevom lečenju u ta četiri ključna dana, daje naznake kakvo se oglašavanje može očekivati od ove cehovske komore.

Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu predmetnu dokumentaciju uputio je i Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi donošenja mišljenja o odstupanju medicinskih sestara i tehničara u samom slučaju. No kako su nam rekli iz ove komore, oni su spremni o okolnostima smrti razgovarati isključivo i samo na etičkim principima.

Komora medicinskih sestara daje mišljenje o smrti Vladimira Matijanića samo na etičkom nivou

"Hrvatska komora medicinskih sestara je odmah po smrti Vladimira Matijanića zatražila 8. avgusta od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Kliničkog bolničkog centra Split sestrinsku dokumentaciju. HKMS je od obje institucije dobila odgovore. Odgovor od Zavoda za hitnu medicinu navodi kako je u obje medicinske intervencije sudjelovao TIM 1 (doktor medicine/specijalist hitne medicine, medicinska sestra/tehničar i vozač).

U tom slučaju ne postoji sestrinska dokumentacija nego samo liječnička medicinska dokumentacija o pacijentu - List A - za doktore medicine. Nadalje sestrinska dokumentacija u ovom slučaju ne postoji niti u Kliničkom bolničkom centru Split, jer gospodin Matijanić nije hospitaliziran, a sestrinska dokumentacija postoji samo za hospitalizirane pacijente", stoji u odgovoru Hrvatske komore medicinskih sestara.

Time bi se, kako su nam rekli, trebalo baviti Povjerenstvo za etička pitanja HKMS-a, i to na sjedećoj sjednici.

Sve je to politikantstvo, tvrde u HDZ-u

Naglasimo na kraju da je Hrvatsko novinarsko društvo, zgroženo istupima ministra zdravstva Vilija Beroša na presici o Matijanićevoj smrti, zatražilo njegovu smjenu. Ocijenili su da je ponašanje ministra skandalozno, sramotno i nedopustivo. Beroš, kao i šef HDZ-a Andrej Plenković, sve su to nazvali - politikantstvom.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.