OGLASILA SE BOLNICA NAKON NEVEROVATNOG ZBRINJAVANJA DEČAKA (6): Greškom mu isceđen LEPAK u OKO, ovo su rekli!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

cela istina

OGLASILA SE BOLNICA NAKON NEVEROVATNOG ZBRINJAVANJA DEČAKA (6): Greškom mu isceđen LEPAK u OKO, ovo su rekli!

Prilikom obavljanja zahvata aplikacije Dermabond lepka nije formirana fizička barijera kako se lepak ne bi razlivao prema oku, što je i dovelo do pomenutog neželjenog događaja

Objavljeno: 22:14h

Županijska bolnica Čakovec oglasila se danas ponovo o slučaju šestogodišnjeg dečaka kojem se prilikom zbrinjavanja povreda arkade desnog oka u oko izlio medicinski lepak, piše Večernji list.

U bolnici ističu da nisu "nonšalantno prešli preko svega" i ignorisali grešku lekarke.

- Istina je da se dogodio neželjeni događaj prilikom zahvata aplikacije Dermabond lepka, međutim brzom reakcijom dežurnog lekarskog tima koji je bio involviran u zbrinjavanje pacijenta dete će biti dobro, što je najvažnije. Roditeljima smo se odmah izvinili, iako nam je jasno da u bojazni za dobrobit njihovog deteta to ne znači mnogo, i zajedno s njima smo bili u brizi hoće li incident ostaviti posledice na dečakovom oku. Izuzetno nam je drago da posledica neće biti. Svesni smo trauma koje je dete prošlo i sad se samo možemo nadati da će se od njih brzo oporaviti.

Ne pravdamo lekarku koja je odmah, u cilju sprečavanja takvih incidenata, upozorena na obavezu savesnog i odgovornog obavljanja radnih zadataka. Upotrebiti lepak Dermabond bila je dobra odluka kad se radi o detetu. Naime, deca su pacijenti koji različito reaguju na lekarske postupke, zbog čega se u blizini vitalnih struktura izbegava zbrinjavanje klasičnim, hirurškim putem. Jer, kod svakog zbrinjavanja hirurškim šavovima treba lokalno aplicirati i anestetik iglom, što kod dece izaziva dodatni bol i traumu. Zbog toga se, a i zbog manjeg ožiljka kasnije, kod dece koristi lepak Dermabond.

Prilikom obavljanja zahvata aplikacije Dermabond lepka nije formirana fizička barijera kako se lepak ne bi razlivao prema oku, što je i dovelo do pomenutog neželjenog događaja. Izuzetno nam je žao zbog traume koju je dečak pretrpeo, ali drago nam je da znamo, a u što smo sigurni, da daljnjih zdravstvenih problema oka zbog ove greške neće biti.

Županijska bolnica Čakovec svakodnevno radi na podizanju standarda kvaliteta i zbog toga će organizovati edukacije svojih zaposlenih na OHBP-u o principima aplikacije Dermabond sredstva, kao i o prevenciji neželjenih događaja koji su, nažalost, mogući kao i kod svih drugih medicinskih postupaka - ističe se u saopštenju bolnice.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.