Domoljubi vode. Da li će im to biti dovoljno za vlast u Hrvatskoj? (FOTO) (VIDEO)

Na mostu čekaju Srbi

Domoljubi vode. Da li će im to biti dovoljno za vlast u Hrvatskoj? (FOTO) (VIDEO)

Opoziciona Domoljubna koalicija koju predvodi HDZ osvojila 60, 6 više nego koalicija Hrvatska raste na čelu sa Milanovićevim SDP. Dosad vanparlamentarni Most nezavisnih lista osvojio čak 19 mesta u Saboru
Objavljeno:

Danas su u Hrvatskoj održani osmi parlamentarni izbori od ponovnog uvođenja višepartijskog sistema, odnosno sedmi od osamostaljivanja nekadašnje jugoslovenske republike. Za koga Hrvati danas glasaju: Kandidati zaboravljali lične karte i mašili glasačke kutije na biralištima! (FOTO)

Na izborima je glasalo nešto više od 61% upisanih birača. Osim u Hrvatskoj, glasalo se u još 48 zemalja sveta.
Na osnovu 35% prebrojanih glasova, od ukupno 151 mesta u saboru, Domoljubna koalicija koju predvodi HDZ osvojio je 60 mandata, 6 više od koalicije Hrvatska raste dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića.
Pravi pobednik sa 19 osvojenih mandata je Most nezavisnih lista. Pokret na čijem je čelu Božo Petrov, osnovan je pre samo tri godine u Metkoviću.
Istarski demokratski savez osvojio je 4 mandata, a lista okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDSSB Branimira Glavaša po dva.
Živi zid za sada ima jedan osvojen mandat. Oko cenzusa je i koalicija Uspješna Hrvatska Radimira Čačića i nekadašnjeg predsednika Iva Josipovića.
Preostalih osam mandata pripadaju nacionalnim manjinama, od čega je tri zagarantovano predstavnicima Srba u Hrvatskoj.
"Nije loše to što sada raste i cena srpskih poslanika, oni bi mogli da budu značajan jezičak na vagi", kazao je Vukadinović agenciji Beta.
On, ipak, smatra da je bi ključ za formiranje Hrvatske Vlade trebalo da bude trećeplasirana koalicija "Most", na čijem je čelu gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.
"Jasna je podeljenost hrvatske političke scene u parlamentu i društvu", ocenio je Vukadinović.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.