SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI, PREMINULA ISTAKNUTA DOKTORKA!
Foto: Profimedia

TUGA

SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI, PREMINULA ISTAKNUTA DOKTORKA!

Bila je članica zdravstvenog tima koji se brinuo za zdravlje tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II. Rođena je u Sinju 19. avgusta 1941. godine

Objavljeno: 09:43h

Doktorka Simona Šandrić Gotovac umrla je nakon kratke i teške bolesti, rano u ponedjeljak u 82. godini u Splitu.

Bila je na glasu u Italijanskoj kardiologiji kao pionir ehokardiologije i sportske kardiologije. Bila je članica zdravstvenog tima koji se brinuo za zdravlje tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II. Rođena je u Sinju 19. avgusta 1941. godine.

Medicinu je studirala i diplomirala u Rimu na Fakultetu medicine i hirurgije „Agostino Gemelli“ Katoličkog sveučilišta Svetog Srca. Usavršavala se u Sjedinjenim Državama Amerike: na Loyolinu medicinskom fakultetu u Čikagu sportsku kardiologiju, a u Indianapolisu u ehokardiografiji (ultrazvučnom pregledu srca) kod Feingenbauma Harveya, „oca ehokardiografije“, koju je prakticirala, među njima, i na Klinici Mayo, i na vašingtonskom Georgetownskom sveučilištu.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Dubrovačka televizija

Posle toga je angažovana na svom matičnom fakultetu u Rimu, gde je bila profesorka i istodobno primarius, voditeljka Odseka za neinvazivnu kardiološku dijagnostiku u sveučilišnoj Polikliničkoj bolnici „Agostino Gemelli“, i članica Rimske akademije medicinskih i bioloških znanosti. Šandrić Gotovac je autor ili suautor brojnih naučnih i stručnih radova, više američkih, nemačkih iitalijanskih sveučilišnih udžbenika.

Simona Šandrić Gotovac je nakon smrti svoga supruga Vlade Gotovca, zajedno s grupom njegovih prijatelja i suradnika, osnovala u Zagrebu Institut Vlado Gotovac, „radi stvaranja takve društvene svesti koja će osigurati razvoj građanske i političke kulture u Hrvatskoj, primerene standardima razvijenih liberalno-demokratskih društava“.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.