"ISKRENO, NEMAMO IH, JOŠ UVEK SMO NA GODIŠNJEM": Plenković o merama Vlade za TEŠKU JESEN!
Andrej Plenković, Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

izjava

"ISKRENO, NEMAMO IH, JOŠ UVEK SMO NA GODIŠNJEM": Plenković o merama Vlade za TEŠKU JESEN!

On je prokomentarisao slučaj uhapšenog Hrvata u Ukrajini, kome sude separatisti....

Objavljeno:

Premijer Andrej Plenković, povodom praznika Velike Gospojine, pojavio se na misi u Svetištu Bogorodice Trsatske. Nakon mise razgovarao je sa novinarima o aktuelnim temama. Na pitanje da li Vlada ima spremne mere za predstojeću jesen i energetsku krizu, premijer je iskreno odgovorio:

- Iskreno govoreći, još uvek nemamo. Sada smo i dalje na odmoru, posle veoma intenzivnog perioda praktično do prošlog ponedeljka, tako da danas nije dan za uvođenje bilo kakvih mera. Ono što mogu da kažem jeste da se, kao i svi drugi, spremamo za jesen u energetskom smislu, ali i u pogledu fiskalnog kapaciteta za razne vrste intervencija. U svakom slučaju, sagledaćemo celu situaciju čim Vlada počne sa radom i nakon toga, u zavisnosti od potreba, intervenisati gde je potrebno. Posledice, ne samo rata u Ukrajini, već i ove velike suše, klimatskih promena, koje su više nego očigledne, utiču i na dobijanje električne energije iz hidroelektrana. To će sigurno imati efekta, ali kako smo prošli kroz sve dosadašnje situacije, tako ćemo i kroz one koje su pred nama - rekao je Plenković, prenosi N1, i usput se pohvalio turističkim rezultatima:

- Mislim da je najvažnije da smo uspeli, uprkos svim zahtevnim okolnostima, da imamo odličnu turističku sezonu. Podaci koje imam su zaista veoma ohrabrujući, mi smo između 90, 96 odsto rezultata u rekordnoj 2019. i kada su u pitanju dolasci i kada su u pitanju noćenja. Prihodi su veliki, fiskalizacija velika, veća nego prošle godine, i ovo je svakako signal za optimizam, za rad BDP-a, za sposobnost Vlade da reaguje u situacijama koje su izazvane spoljnim faktorima, a ne našim delovanjem.

On je prokomentarisao situaciju sa gasom.

- Trenutno nema nikakvih problema. Okolina se ispunjava po planu. Sve će to biti gotovo u varijantama koje smo do sada planirali i koje možemo. A što se tiče štednje, već smo pre mesec dana izašli sa preporukama. Preporučujemo svima da ih prate. Mislim da je ovo vreme opšte društvene odgovornosti”.

Rusija, Evropska unija, gas
foto: Profimedia, Grad Vršac

On je prokomentarisao slučaj uhapšenog Hrvata u Ukrajini, kome sude separatisti.

– Ovakva vrsta suđenja je neprihvatljiva, ali on se našao u takvoj situaciji... Nastavićemo da se borimo za njega, ali on je na okupiranoj teritoriji – rekao je Plenković.

Upitan je i o optužnici podignutoj protiv Blaža Pavičića, prijatelja bivšeg ministra Zdravka Marića koji je prošle godine letovao na svojoj jahti.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Ne poznajem gospodina, nisam čuo za njega do prošle godine. Ne mogu to da komentarišem, niti imam bilo kakve informacije, niti znam o kome se radi, niti su mi detalji jasni, to nema veze sa Vladom - rekao je Plenković i dodao da ne veruje u to. ima veze sa Marićevim odlaskom.

Bonus video:

04:02

SALMAN RUDŽI NA UDARU VEĆ 3 DECENIJE Publicista Lučić za Kurir TV: Ovo je klasična obaveštajna igra

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.