U HRVATSKOJ UHAPŠEN VISOKORANGIRANI SLUŽBENIK: Sumnjičav i bivši službenik, skandal trese zemlju!
Foto: Profimedia

hapšenje

U HRVATSKOJ UHAPŠEN VISOKORANGIRANI SLUŽBENIK: Sumnjičav i bivši službenik, skandal trese zemlju!

Bio mu je omogućen pristup celokupnoj državnoj bazi podataka i svim tajnim operacijama

Objavljeno:

Najmanje tri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Uprave policije i bivši službenik nekadašnje Kontraobaveštajne agencije obuhvaćene su akcijom kojom se, prema neslužbenim informacijama, terete za odavanje tajnih podataka, piše Index.hr.

USKOK i MUP se još uvek nisu službeno oglasili, ali mediji navode da je akcija usmerena protiv najmanje tri osobe zbog odavanja službenih tajni iz kriminalističkih istraga koje su poslednjih godina sprovodili USKOK i policija.

Jutarnji list je pak objavio da je uhapšen Damir Osterman (48), informatički stručnjak i rukovodilac projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sistema policije. Njemu je, kako se navodi, bio omogućen pristup celokupnoj državnoj bazi podataka osoba nad kojima se sprovode ili su se sprovodile posebne dokazne radnje, kao i pristup arhivama svih kriminalističkih evidencija, pristup tekućim tajnim operacijama i slično.

Osterman se navodno tereti i da je u zamenu za mito namestio posao nabavke najsavremenije opreme za policiju kompaniji Siniše Patačka, predsednika Udruženja privatnih detektiva Hrvatske. Policija sumnja da je Ostermanu za nameštanje tog tendera plaćeno oko 200.000 kuna, a da je transakcija obavljena plaćanjem kompaniji u kojoj je Osterman bio prikriveni vlasnik, odnosno direktor.

Osim Ostermana i Patačka u fokusu istražioca se našao i bivši čelnik zagrebačkog odelenja Kontraobaveštajnje agencije Mario Frlan, poznat iz afere istrage novinarke Helene Puljiz 2004. godine.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.