HRVATICA OTKRILA KAKO JE RADITI NA SUPERJAHTI: Zahtevi gostiju će vas ŠOKIRATI, a zbog BAKŠIŠA ćete se PREVRNUTI!
Superjahta, Foto: Profimedia

LUKSUZ

HRVATICA OTKRILA KAKO JE RADITI NA SUPERJAHTI: Zahtevi gostiju će vas ŠOKIRATI, a zbog BAKŠIŠA ćete se PREVRNUTI!

Iako je posao stjuardese na jahti izuzetno zahtevan i iscrpljujući, nekad nagrada može biti ogromna

Objavljeno:

Martina Drežančić iz Hrvatske, koja radi kao glavna stjuardesa na superjahti već dve godine, otkrila je za DailyMail najneobičnije zahteve gostiju, ali i kako izgleda njen život na luksuznom brodu.

Martina je otkrila kako izgleda tipičan radni dan na poslu za koji je potrebna vojnička disciplina, ali i o prohtevima bogataša koji iznajmljuju skupocena plovila.

- Jedan gost je tražio jaja ali od kokoške koja jede isključivo crve. Želeo je najveću količinu proteina u jajima - započinje Martina priču za DailyMail.

Ona kaže da se uvek trude da udovolje gostima.

- Ponekad žele stvari koje ne možete ni da zamislite. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvek pronađemo alternativno rešenje - kaže ona.

Drežančićeva trenutno radi na jahti M/Y Freedom dugoj 48 metara pod nazivom, koja može da primi do 22 gosta. Ova jahta, koja ima bioskopsku dvoranu, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu i veliki izbor igračaka za vodu trenutno plovi Jadranom, a da biste uživali na ovakvom brodu trebalo bi da izdvojite između 80.000 i 100.000 evra nedeljno.

Na ovoj i sličnim jahtama radnici moraju da imaju vojničku disciplinu.

Superjahta
Superjahtafoto: Profimedia

- Ko se ne pridržava pravila, mora da napusti brod. Od samog početka meni je jasno šta se očekuje. Zaista je važno da se gosti ponašaju u skladu sa tim. Nema mesta za ‘ali‘. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I verujte mi, isprobala sam sve načine - kaže Martina.

Otkriva i da je zaradila nadimak Hitler zbog stroge discipline na kojoj insistira.

- Ja sam zaista veoma stroga. Ali to je jedini ispravan način. Ako svako odrađuje svoj posao kako treba, funkcionišemo kao švajcarski sat. Nema proveravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju da uradi sve što je potrebno - kaže Marina.

Njeno radno vreme je naporno, a podrazumava i puno čišćenja.

- Čistimo stvari koje su već čiste. Moj radni dan traje minimalno 16 sati. Obično se budimo oko 6.30, jer moramo da budemo spremni da poslužimo doručak u 7.30, koji ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo sto i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda se ugrabi nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju - kaže Martina za DailyMail.

Ipak, kako ističe, uvek ima nešto da se uradi, od punjena frižidera do čišćenja otisaka prstiju, slaganja rublja i slično.

- Kasnije sa kuvarom prolazimo kroz jelovnik, uvek ostavljajući mogućnost za posebne zahteve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo da poslužujemo koktele i da se pripremo se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro.

1 / 4 Foto: Profimedia

Najteži deo posla joj je da pronađe radnike i organizuje rad.

- Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest meseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako da se ponašam prema svakome od njih. Ako uzmete dvoje ljudi i bacite ih ajkulama, jednoga će pojesti, a drugi će nastaviti da pliva s njima. Dakle, najteže je stvoriti dobar tim - kaže Martina.

Iako je posao stjuardese na jahti izuzetno zahtevan i iscrpljujući, nekad nagrada može biti ogromna.

- Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 evra u gotovini. Takođe sam dobila puno poklona - kaže Martina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.