TUGA! Preminuo Viktor Žmegač
Viktor Žmegač, Foto: Printscreen/Youtube/ Bulat Andre

TUGA!

TUGA! Preminuo Viktor Žmegač

Od 1971. do penzionisanja radio je kao profesor nemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a povremeno je posećivao i strane univerzitete u Nemačkoj i Austriji

Objavljeno: 12:38h

U Zagrebu nas je 20. jula u 94. godini napustio Viktor Žmegač, istaknuti akademik, univerzitetski profesor, germanista, istoričar književnosti, muzikolog i dugogodišnji saradnik Matice hrvatske.

Viktor Žmegač je rođen 21. marta 1929. godine u Slatini, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Virovitici i Osijeku. Završio je studije germanistike i jugoslavistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a studije germanistike i muzikologije u Getingenu.

Doktorirao je nauke 1959. godine sa temom Die Musik im Schaffen Thomas Manns (Muzika u delu Tomasa Mana). Tema disertacije već na početku Žmegačevog naučnog puta ukazuje na dve oblasti koje će postati središte njegovog profesionalnog delovanja i života: književnost i muziku. Od 1971. do penzionisanja radio je kao profesor nemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a povremeno je posećivao i strane univerzitete u Nemačkoj i Austriji. Od 2002. godine je profesor emeritus na Sveučilištu u Zagrebu.

Bonus video:

03:57

SVAKI DONATOR JE DOBRODOŠAO: Čep za hendikep poziva sve dobre ljude da pomognu osobama sa invaliditetom

(Espreso/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.