U HRVATSKOJ PUŠTAJU STERILNE MUŽJAKE KOMARACA: Evo šta je PRAVI RAZLOG
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

iznenađujuće

U HRVATSKOJ PUŠTAJU STERILNE MUŽJAKE KOMARACA: Evo šta je PRAVI RAZLOG

Pripremna faza za realizaciju projekta počela je u proleće 2021. godine i nastavljena puštanjem sterilnih mužjaka koji ne bodu čoveka, već se puštaju radi parenja sa ženkama kako bi ženke polegle neoplođena jaja

Objavljeno:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo O (HZJZ) koordinator je pilot projekta suzbijanja komaraca biološkim metodama, čija je implementacija korak napred u nastojanju da se ovi hemijski postupci svedu na najmanju moguću meru, saopšteno je danas iz HZJZ.

Reč je o pilot projektu „Kontrola brojnosti komaraca SIT tehnikom – uvođenje sterilnih mužjaka tigrastih komaraca na području naselja Premantura“ u opštini Medulin. HZJZ ga provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmaiera u Osijeku.

Zašto puštaju sterilne mužjake?

Pripremna faza za realizaciju projekta počela je u proleće 2021. godine i nastavljena puštanjem sterilnih mužjaka koji ne bodu čoveka, već se puštaju radi parenja sa ženkama kako bi ženke polegle neoplođena jaja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Tehnika sterilnih insekata (SIT) je biološka metoda suzbijanja komaraca ciljne vrste puštanjem u prirodu sterilnih mužjaka koji se pare sa divljim ženkama, a kao rezultat toga ženke polažu neoplođena jaja i posledično nemaju potomstvo.

"Provedba tog pilot projekta, koji u ime HZJZ vodi docentica Nataša Janev Holcer, pročelnica Zavoda za opću zdravstvenu ekologiju, korak je naprijed da se ovi kemijski postupci svedu na najmanju moguću mjeru", navode iz Hrvatskog instituta. za javno zdravlje ističe u saopštenju za javnost.zdravstvo (HZJZ).

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.